Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
84 filma, 11 kategorija

Završen 9. Vukovar film festival: Rumunjski filmovi odnijeli sve nagrade

Vukovar film festival
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/13
29.08.2015.
u 23:49

Organizatori su pripremili i niz koncerata i drugih sadržaja, a tijekom svih šest dana cijeli Vukovar živio je uz Vukovar film festival.

Poslije šest festivalskih dana večeras je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava označio kraj ovogodišnjeg Vukovar film festivala. Tijekom festivala gledatelji u Vukovaru, Vinkovcima i Valpovu imali su prilike pogledati 84 filma u 11 različitih kategorija.

Zadnje festivalske večeri proglašeni su i najbolji filmovi 9. Vukovar film festivala. Za najbolji dugometražni igrani film ocjenjivački sud, koji je bio u sastavu Pjer Žalica, Areta Ćurković i Igor Starčević, proglasio je rumunjski film Bravo!, redatelja Radu Judea. Isti ocjenjivački sud za najbolji kratkometražni film proglasili su još jedan rumunjski film i to film Art, redatelja Adriana Sitarua. Posebno priznanje dodijeljeno je dugometražnomu igranom filmu hrvatskoga redatelja Branka Schmidta „Imena Višnje“ te njemačko/španjolskom kratkom igranom filmu „Ostajemo na vezi“ u režiji Jana Zabreila.

Još jedan rumunjski film, ali ovaj put dokumentarni, odnio je nagradi i u kategoriji dokumentarnih filmova. Prosudbeno povjerenstvo, u sastavu Đelo Hadžiselimović, Robert Tomić Zuber, Dana Budisavljević, za najbolji dokumentarac proglasili su film Roto i njegove sestre, redatelja Alexandra Nanaua. U ovoj kategoriji posebno priznanje dodijeljeno je hrvatskom dokumentarci Pola stoljeća diska, redatelja Zvonimira Rumboldta.

Hrvatskoj glumici Veri Zima dodijeljena je nagrada Krsto Papić za životno djelo na 9. Vukovar film festivalu. Uz nikad kvalitetniji i bogatiji filmski program ovogodišnji vukovarski festival ostat će zabilježen i po činjenici da je VFF-u po prvi put partner bio Francuski festival u Hrvatskoj „Rendez Vous“. Tijekom festivala održane su i četiri filmske radionica i četiri okrugla stola kao i izložba fotografija fotografkinje Kate Barry.

Organizatori su pripremili i niz koncerata i drugih sadržaja, a tijekom svih šest dana cijeli Vukovar živio je uz Vukovar film festival.

>> Filmovima 'Horvatovi' i 'Dok smo sanjali' počeo 9. Vukovar film festival

Komentara 2

Avatar Milimir
Milimir
18:22 30.08.2015.

Vukovar ipak više vuče istoku, Rumunima sve nagrade !!!

SI
sisu
03:30 30.08.2015.

Ne razumijem zašto se u Vukovaru neki bune da nema dvojezičnosti. Evo, festival se ne zove Vukovarski filmski festival, već mu je naziv na engleskom jeziku, a Englezi čine 0% stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije