Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL

ZagrebDox: Biografski dox otkriva nepoznato o poznatima

Nenad Puhovski
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
06.02.2016.
u 10:40

Ljubitelji Nirvane doći će na svoje s filmom "Kurt Cobain: Montage of Heck"

Biografski dox, program festivala ZagrebDox koji kroz životne priče o slavnima otkriva što se skriva iza nerijetko površnih i pogrešnih informacija iz medija, ove godine donosi šest filmova, među kojima je i "Ronaldo", o vjerojatno najpoznatijem i najboljem nogometašu današnjice.

Filmska ekipa prvog službenog biografskog filma o Ronaldu uspjela je prikazati kako izgleda 'život iza zatvorenih vrata' čovjeka kojega obožavaju milijuni, a jednako ga toliko i pogrešno doživljavaju, najavljuje ZagrebDox.

Kroz intimne razgovore i živopisnu arhivsku građu, film "Ronaldo" donosi priču o dječaku iz Santo Antonija koji je postao istinski nogometni div. Portugalsku superzvijezdu istodobno se prati na vrhu karijere tijekom godinu dana, na velikim turnirima od La Lige preko Lige prvaka do Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Jedinstvenu priliku da režira film o Ronaldu dobio je Anthony Wonke, dobitnik Emmyja i čak tri BAFTA-e, koji se proslavio dugometražnim filmovima i serijama te odnedavno i nagrađivanim reklamama.

Dva velikana u osobnim pričama - Kurt Cobain i Marlon Brando

Ljubitelji Nirvane doći će na svoje s filmom "Kurt Cobain: Montage of Heck" nagrađivanog redatelja Bretta Morgena, koji je proglašen jednim od najinovativnijih i najintimnijih dokumentaraca svih vremena.

To je jedini u potpunosti ovlašteni portret umjetnika koji je bio u vječnom sukobu s okolinom, a u kojemu ga se predstavlja u sasvim novom svjetlu. Film je nastao spajanjem Cobainova privatnog arhiva umjetničkih djela, glazbe, nikad viđenih filmova i animacija, s intimnim razgovorima s članovima obitelji i najbližim prijateljima.

Još će se  jedna velika zvijezda, ovaj put iz svijeta filma, otkriti u Biografskom doxu - riječ je o legendarnom Marlonu Brandu koji je unatoč svjetskoj popularnosti uspio ostati zagonetan.

Film "Slušaj me, Marlone" Stevana Rileya, opisan kao "fascinantan autoportret čovjeka koji je bio ispunjen nesigurnostima, seksualnim magnetizmom i kreativnim genijem", mogao bi to promijeniti.

Naime, Brando je tijekom života stvorio veliki arhiv osobnih glazbenih i vizualnih materijala, kućnih snimki često iznimno ispovjednih, iskrenih i otvorenih, koje su sada objedinjene u filmu, zajedno sa starim filmskim isječcima i fotografijama iz glumčevog arhiva.

Stevan Riley autor je iz Sjeverne Irske, koji je za svoj dokumentarni prvijenac "Rave Against the Machine" iz 2003. godine, snimljen u Bosni, osvajao nagrade na brojnim međunarodnim festivalima. Afirmirao se i filmom "Plava krv" te prvim dokumentarcem o fenomenu Jamesa Bonda "Everything or Nothing".

Unuka Salvadora Allendea režirala film o svom djedu

Marcia Tambutti Allende, unuka Salvadora Allendea, ubijenog socijalističkog predsjednika Čilea, režirala je film "Moj djed Allende". Tim je uratkom krenula na "intimno i dirljivo putovanje u prošlost", u vrijeme prije puča, no njezino kopanje po privatnim i svakodnevnim trenucima djedova života nije naišlo na odobravanje obitelji, s obzirom da "ništa ne smije baciti sjenu na nepovredivu sliku u javnosti" čovjeka koji je postao simbolom demokracije i ljudskih prava.

U svom dugometražnom prvijencu redateljica donosi emocionalnu i političku sliku svoje obitelji i djeda, prvog demokratski izabranog socijalističkog predsjednika u Latinskoj Americi, kojega je 1973. svrgnula i smaknula čileanska vojska.

Allendeova unuka tada je zbog državnog udara napustila Čile, gdje se vraća tek 2007. nakon studija u Meksiku i Londonu. Aktivno surađuje sa Zakladom Salvadora Allendea i Institutom za ekologiju i bioraznolikost, a "Moj djed Allende" njezin je prvi dugometražni dokumentarac.

Surovu političku i društvenu zbilju prikazuje i film "Nazvao me Malala" Davisa Guggenheima, portret dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Yousafzai, koju su zbog želje za obrazovanjem progonili talibani i teško je ozlijedili dok se vraćala kući školskim autobusom.

Tadašnja petnaestogodišnja Malala zajedno je s ocem bila prokazana zbog zagovaranja obrazovanja djevojčica, a napad na nju, koji je čudom preživjela, izazvao je golemu podršku u cijelom svijetu. 

Preko Fonda Malala postala je glavna zagovornica obrazovanja djevojčica diljem svijeta, a kako živi i što radi prikazuje se u filmu Davisa Guggenheima, koji je režirao epizode popularnih serija "Njujorški plavci", "Deadwood" i "24 ", dok je za film "Neugodna istina" osvojio Oscara u dokumentarnoj kategoriji.

Biografski dox donosi i film "Između neba i leda" Luca Jacqueta, u čijem je središtu Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktik.

Riječ je o cijenjenom znanstveniku, najpoznatijem po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama, koji u filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda. Redatelj mu se pridružio na najjužnijem dijelu planeta kako bi, uz njegovu ljepotu, zabilježio velik utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

Luc Jacquet nagrađivani je francuski redatelj, dokumentarist, snimatelj i fotograf koji se proslavio dokumentarcima o prirodi i divljim vrstama, a koje temelji na vlastitoj znanstvenoj karijeri i talentu za snimanje pripovijesti. Njegov film "Carsko putovanje" iz 2005. osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom će ovogodišnjem izdanju, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol, prikazati ukupno više od 160 filmova.

>> Šestorica braće 14 godina nisu izašla iz stana u New Yorku: O životu su učila gledajući pet tisuća filmova

>> Erik Gandini i Nino Kirtadzé stižu na ZagrebDox

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije