Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIKAR I AKADEMIK

U Medijateci Francuskog instituta prikazani filmovi o Vaništi

Josip Vaništa
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
14.10.2014.
u 23:15

Tijekom večeri je prikazan dokumentarni film Vaništa redatelja Željka Senečića, snimljen 2010. prema Vaništinoj Knjizi zapisa

U povodu dodjeljivanja francuskog odličja Vitez reda umjetnosti i književnosti (Chevalier des Arts et des Lettres) jednom od najvećih suvremenih hrvatskih slikara, akademiku HAZU-a Josipu Vaništi, danas je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu održana večer pod nazivom Vaništa na filmu, izvijestili su iz HAZU-a. Tijekom večeri je prikazan dokumentarni film Vaništa redatelja Željka Senečića, snimljen 2010. prema Vaništinoj Knjizi zapisa.

Vaništa, koji je u svibnju proslavio 90. rođendan, u filmu progovara o glavnim temama koje ga određuju kao čovjeka i kao umjetnika. Uz ostalo prisjeća se svoje majke i ostalih članova obitelji, kao i svojih susreta s Miroslavom Krležom i druženja sa slikarom Miljenkom Stančićem. Film je snimljen u Zagrebu, u Vaništinom rodnom Karlovcu te u Parizu. Senečić je rekao da, za razliku od Vanište, o mnogim hrvatskim umjetnicima uopće ne postoje filmski zapisi, već postoje tek rijetke fotografije.

Prikazana su i tri kratka dokumentarna filma autora Nenada Fabijanića posvećena zadnjim održanim Vaništinim izložbama - Ukidanje perspektive, održana 2013. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Rukovet, održana u ožujku u palači HAZU u Zagrebu i Ishodišta, održana u travnju u Karlovcu u Galeriji Vjekoslav Karas. O svojim filmovima govorili su njihovi autori, a program je vodio akademik Tonko Maroević.

>> Josip Vaništa objavio novu knjigu tankoćutne memoarske proze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije