Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam godina HAVC-a

Na uloženu kunu film je vratio dvije

18.12.2014., Zagreb -  Hrvatski audiovizualni centar odrzao prezentaciju na temu 7 godina rada - 4 godine Nacionalnog programa. Hrvoje Hribar.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
19.12.2014.
u 16:59

U Europi smo jedinstveni po prodoru debitanata u dugometražni igrani film

U sedam godina postojanja HAVC je omogućio potporu za 513 hrvatskih audiovizualnih djela u kojima je sudjelovalo 146 domaćih produkcijskih tvrtki. Dodijeljeno je 288 potpora za razvoj televizijskih i kinematografskih projekata. Isti sustav donio je odluke o 979 projekata dodatnih djelatnosti – festivala, manifestacija, edukacija i nikad dovoljno restauracija za spas audiovizualne baštine.

"Kreativna" sredstva

Odlučeno je i o 550 potpora za putovanja producenata, autora i distributera kako bi putovali i borili se za svoje projekte. Dio je to podataka koje je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar iznio na jučerašnjem predstavljanju rezultata sedmogodišnjeg postojanja centra i učinaka koje je donio četverogodišnji Nacionalni program za razvoj audiovizualne industrije. U sedam godina HAVC je donio odluke o 56 cjelovečernjih igranih filmova 51 autora. Samo je šest autora koji su dobili potpore za snimanje više od jednog filma.

– Od 56 filmova u sedam godina 22 su debitantska. U Europi ne postoji takva dinamika prodora debitanata u cjelovečernji film – rekao je Hrvoje Hribar na kritike da su pojedini redatelji privilegirani.

U Hrvatskoj je potrošeno 176 milijuna kuna inozemnih produkcija koje su novac ostavile snimajući diljem zemlje. Omogućio im je to sustav Nacionalnog programa poticaja mjera od 20 posto povrata uloženog novca. Mimo toga, putem fonda Eurimagesa koji podupire produkcije te fonda Kreativna Europa ured Mediji HAVC je izvukao 6,7 milijuna eura za razvoj audiovizualnih projekata.

– U posljednje četiri godine ostvarili smo osam većinskih hrvatskih koprodukcija i 15 manjinskih hrvatskih projekata zbog čega smo među pet najuspješnijih članica fonda – rekla je Sanja Ravlić, predstavnica Hrvatske u Eurimagesu. U 2014. putem fonda Kreativna Europa povučena je 531 tisuća eura za četiri filma na jednom roku natječaja, što nas je izjednačilo s Velikom Britanijom.

– Na trećem smo mjestu po dobivanju novca za pet hrvatskih festivala od ukupno 33 zemlje članice – rekla je Martina Petrović, rukovoditeljica deska Kreativna Europa. Domaći animirani i eksperimentalni film također je profitirao.

– Primjetan je procvat stop animacije koja gotovo nije postojala prije osam godina. Film "Otac" prikazan je na stotinu festivala, osvojio je 26 nagrada. Film "Dove sei amore mio" prikazan je na 80 festivala, osvojio je osam nagrada... Popis je dug. Otkupljena su prava za prikazivanje naših animiranih i eksperimentalnih filmova na europskim TV-ima ZDF-u, Arteu, Kanalu +. Svemu tome pridonijela je stabilnost financiranja kroz HAVC – rekla je Vanja Andrijević, producentica Bonobo studija. Postoje slabosti – mali je broj autora za zahtjevnije projekte, a oprema i softver izuzetno su skupi te na tome treba raditi.

Uspješna digitalizacija

O snazi dokumentarnog filma kroz razvoj istraživanja govorio je producent Nenad Puhovski, a redateljica Dana Budisavljević istaknula je da su do pojave HAVC-a 2008. samo Oja Kodar i Snježana Tribuson snimile dugometražni igrani film.

– Od 22 debitantska projekta osam pripada redateljicama – rekla je Budisavljević. Jedan od najuspješnijih projekata suradnje HAVC-a i Ministarstva kulture je digitalizacija kina diljem Hrvatske. U prvoj rundi digitalizirano je 28 kina, a projekt vodi Hrvoje Laurenta.

Dr. Anto Bajo iz Instituta za javne financije izjavio je da domaća AV industrija čini zamjetan dio u strukturi BDP-a od 0,5%. Istina, to je malo, ali taj postotak raste. Hrvatska je konkurentna uspješnim zemljama EU, a svaka uložena kuna donosi kunu i pol do 2,3 kune direktno u državni proračun. Na svakih 100 osoba zaposlenih u AV djelatnosti dolazi 200-300 dodatno zaposlenih u pratećim sektorima – rekao je  Bajo iznijevši podatke da  audiovizualna industrija okuplja 358 tvrtki i zapošljava oko 1000 djelatnika.  

>> Gregorić: Hribar je nelegalno izabran! Ministrica Zlatar: Ništa nije sporno!

 

Komentara 1

DB
doktor.buljko
19:10 19.12.2014.

Koga vi lažete, sebe ili nas? Sami sebi dajete neko značenje da bi opravdali novac koji vam država poklanja, totalno ste, izvan nacionalnih okvira, marginalni što se tiče filmova i anonimni po pitanju kvaziglumaca i pseudoglumica. Bolje se poklopite ušima da neko ne bi istražio koliko je love u vaše džepove kapnulo, samozvani umjetnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije