Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjele nagrada

Trijumf "Ide" i hrvatske koprodukcije "Kokoška" na europskim Oscarima

kokoška
15.12.2014.
u 16:06

"Kokoška" se odvija u Sarajevu, ali je film snimila naša ekipa u Zagrebu

Veliki uspjeh hrvatske kinematografije dogodio se u subotu, na dodjeli nagrada Europske filmske akademije u Rigi. Film "Kokoška" Une Gunjak, snimljen u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, osvojio je tzv. europskog Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma i time se sjajno nadovezao na lanjsku nominaciju Brešanove "Svećenikove djece" u kategoriji najbolje europske filmske komedije.

Očito je da hrvatska kinematografija osvaja sve više prostora u sve glamuroznijoj nagradi koja je ovoga puta prošla najviše u znaku poljskog filma "Ida" Pawela Pawlikowskog. Priča o zaređenoj djevojci koja u potrazi za svoji židovskim korijenima počinje osjećati tjelesne izazove osvojila je sve najvažnije nagrade: za najbolji film, režiju, scenarij, snimatelja i po izboru publike. U nas se film još nije našao u redovnoj kinodistribuciji, pitanje je i hoće li uopće, ali je bio vrlo zapažen na nekoliko hrvatskih festivala, dok je sa zadarske Avvanture u kolovozu otišao i s nagradom najboljeg filma festivala.

Pogodak u žicu

I uspjehu "Kokoške" u Rigi prethodio je izuzetno uspješan festivalski život u svijetu. Epizoda iz ratnog Sarajeva o šestogodišnjakinji koja pokušava spasiti život kokoški koju je njezin otac poslao obitelji s ratišta da imaju što jesti osvojila je dosad dvadesetak nagrada, a našla se i u službenoj selekciji Tjedan kritike canneskog festivala. Stoga nominacija za nagradu EFA-e nije bila veliko iznenađenje, a za hrvatskog producenta filma Sinišu Juričića iz tvrtke Nukleus ni pobjeda nije bila neočekivana.

– Mislim da je film baš pogodio u žicu i da je prava mala zaokružena cjelina. Bilo je među nominiranima još sjajnih filmova, ali djelovali su pomalo kao da su dio nekog velikog filma. Una je obavila sjajan posao, intimnu priču je dobro prenijela na platno i imao sam osjećaj da bismo mogli pobijediti. Posebno mi je drago što je cijela tehnička ekipa bila iz Hrvatske, film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, u naselju Savica i to toliko uvjerljivo da nas je direktor festivala u Sarajevu Mirsad Purivatra pitao jesmo li ga snimali u Sarajevu – govori koproducent Siniša Juričić.

Una Gunjak, Sarajka s londonskom adresom, izbjegla je od rata u Italiju, a potom u London gdje je završila studij montaže.

Ništa od pravog Oscara

Siniša Juričić upoznao je redateljicu i njezin projekt u fazi razvoja projekta i prijavio ga na natječaj HAVC-a kao manjinsku produkciju, dok je glavni izvor financiranja bila stipendija Zaklade Robert Bosch u suradnji s festivalom GoEast u Wiesbadenu.

Kao pobjednik festivala u Palm Springsu, jednog od najutjecajnijih sjevernoameričkih festivala koji služi kao predselekcija za nagradu američke filmske akademije, "Kokoška" je ušla i u predselekciju za pravog Oscara, ali prije nekoliko dana objavljeno je da ipak nije uspjela ući u uži krug.

– Una Gunjak prošla je na natječaju Cinéfondation i trenutačno u Parizu priprema svoj dugometražni prvijenac, a u Nukleusu imamo pet dugometražnih projekata u raznim stupnjevima produkcije koji će se pojaviti tijekom sljedeće godine, a među njima je i slovenski film "Houston, We Have a Problem" – kaže Juričić i najavljuje daljnja gostovanja "Kokoške" na prestižnim festivalima u Rotterdamu, Sundanceu i Sidneyju.

>> Kokoša Une Gunjak u međunarodnoj konkurenciji kartkometražnih filmova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije