Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terminator

Najnoviji film vraća priču na početak, vratio se i Arnold, a Lindu Hamilton zamijenili su mlađom

18.04.2015.
u 18:06

Bizarni zaplet - John kao hibrid čovjeka i kiborga pokušava ubiti vlastitu majku

Što nam je obećao, to je i ostvario: nakon famoznog "I'll be back" iz 1984. godine Arnold Schwarzenegger u ulogu terminatora vratio se i peti put. Film "Terminator: Genisys" u kina će doći početkom srpnja, a režirao ga je Britanac Alan Taylor, iskusni redatelj TV serija od "Seksa i grada" preko "Sopranosa" i "Mad Men" do "Igre prijestolja".

Iz potonje je u glavnu ulogu Sare Connor povukao mladu zvijezdu Emiliju Clarke, koja u "Igri prijestolja" glumi Daenerys Targaryen. No, za razliku od plemenite i superobrazovane prijestolonasljednice Daenerys, lik Sare Connor dosad je bio heroina iz radničke klase, samohrana majka i konobarica na čijem je licu život itekako ostavio traga. Takve potprivilegirane ali snažne ženske likove (sjetimo se samo "Thelme i Louise") američki je mainstream (uz iznimku "Erin Brokovich") ostavio u ranim devedesetima, zajedno s glumicom Lindom Hamilton koja je sad zamijenjena ljepšom i mlađom.

Iako je čitava priča vraćena na početak i stavljena u novi, paralelni narativ koji briše većinu događaja iz ranijih nastavaka serijala, kao konstanta se vraća zreli Arnold Schwarzenegger u ulozi reprogramiranog modela T-800, dokazujući da u Hollywoodu i roboti mogu ostarjeti, ali žene nikako.

Ugrožena odmalena

To, dakako, ne znači da će nova Sarah nužno biti loša, ali drugačija će sigurno biti – sjetimo se da je i Lena Headey vrlo dobro utjelovila jednu drugačiju junakinju u seriji "Sarah Connor: Kronike", radnjom smještenoj neposredno nakon drugog filma. Novi "Terminator: Genisys" na vremenskoj je crti postavljen čak prije prvog nastavka, u vrijeme Sarine mladosti. Čitav je narativ izmijenjen tako da je ona odmalena svjesna da je Skynet pokušava eliminirati, a zaštitu joj pruža ostarjeli T-800 koji će se u jednom trenutku, ako je suditi po traileru filma, čak sukobiti s mlađom verzijom sebe. U pomoć Sari vraća se i Kyle Reese (Jai Courtney), a na protivničkoj je strani i jedan T-1000 (Lee Byung-hun) te potpuno novi i neočekivani neprijatelj: sam John Connor, kojeg je Skynet pretvorio u ubojiti hibrid čovjeka i kiborga. Takve najave podsjećaju na notornu pojavu ljudsko-alienskog hibrida kojeg je u sumrak serijala "Alien" u filmu iz 1997. rodila klonirana Ellen Ripley, što budi određene rezerve prema novom "Terminatoru".

Još su uvijek jezivi

No, ako nakratko zatomimo skepsu, treba reći da dosad objavljen materijal djeluje uzbudljivo, s mnogo robota koji nam i danas ulijevaju strah u kosti i "nabrijanim" akcijskim scenama nalik na one u superjunačkim franšizama. U iščekivanju premijere, držimo palčeve da to ne budu jedini aduti filma.

>>  James Cameron: Terminator je kao juha u koju su svi pišali!

Komentara 2

DU
Deleted user
08:12 19.04.2015.

Nemaj samo počet nevjernike tražit!

Avatar Šefket Ramadani
Šefket Ramadani
19:21 18.04.2015.

Da sačuva dragi Allah...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije