Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provjerite na sedmom Supetar Super Film Festivalu

Što povezuje Tončija Huljića, Đelu Hadžiselimovića, Edwarda Snowdena i Nedžada Begovića?

Supetar Super Film Festival
Foto: PR FOTO
1/6
06.07.2015.
u 12:14

Sedmi Supetar Super Film Festival održat će se od 14. do 18. srpnja, a svojim programom nadmašit će sva svoja dosadašnja izdanja. Festival će se ovog ljeta održati na čak tri lokacije pod zvjezdanim supetarskim nebom (Ljetno kino, Kino Ratac i Ljetna pozornica), a u pet festivalskih programa okupit će čak 40 filmova, što je dvostruko više nego prošlih godina.

Festival već tradicionalno započinje nultim danom (13.7.) i dobitnikom Oscara za najbolji dokumentarni film - Citizenfour Laure Poitras donosi napetu priču o Edwardu Snowdenu, čovjeku zaslužnom za aferu Wikileaks koja je uzburkala političare diljem svijeta i izazvala niz žustrih političkih rasprava, ali i prosvjeda.

U glavnom programu, koji je i ove godine odabrao Oliver Sertić, donosi čak osam hrvatskih premijera, među kojima su filmovi koji se bave najrazličitijom tematikom - od filma SuperUnit koji se bavi nasljeđem Le Courbesiera u poljskoj socijalističkoj arhitekturi, a koji je premijerno prikazan na najvećem europskom festivalu dokumentarnog filma u Leipzigu, do filma Every Face Has a Name, koji se bavi traumama preživjelih iz Holokausta, a na Supetar dolazi kao nastavak suradnje s prestižnim švedskim Tempo Film Festivalom. Domaće snage u službenom programu predstavljat će film Ana, Trg autorice Jelene Novaković koji govori o kompetitivnim staricama koje prodaju religijske suvenire ispred crkve. Politički aktivizam zastupat će film Democrats danske redateljice Camille Nielsson, koji govori o nemogućnosti demokracije u Zimbabveu pod diktaturom Roberta Mugabea.

Novina ovogodišnjeg festivala tri su programa - retrospektiva autora, glazbeni dokumentarci i animirani dokumentarci. U Retrospektivi Nedžada Begovića, koji je domaću publiku oduševio svojim Filmom mobitelom, između ostalih će biti prikazan i film o Amri Zulfikarpašić, uglednoj bosanskohercegovačkoj dizajnerici i "vlasnici najskupljeg prezimena u BiH". Glazbeni dokumentarci okupili su vrlo šaroliko društvo - SSFF donosi film o jednoj od najkontroverznijih ličnosti domaće glazbene scene, neponovljivom Tonćiju Huljiću - "Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće", ali i film o rijetko osporavanom i neosporivo uspješnom Gibonniju , mladom vinkovačkom sastavu Punčke i još mlađem romskom hiphop sastavu "Kust um Bareč".

Kao i svake godine, posebnu festivalsku selekciju odabrao je kultni Đelo Hadžiselimović, koji je okupio niz filmova koji progovaraju o aktualnim hrvatskim problemima - između ostalog i film Utopija Mladena Ćapina, koji je oduševio televizijsku publiku, a koji slici o mediteranskoj utopiji i raskošnoj kulturnoj baštini suprotstavlja obećanja hrvatskih političara. Festivalski hit Djeca tranzicije Matije Vukšića također se nalaze u Đelinom odabiru, a govore o odrastanju djece rođenih 2000-ih i suočenih s izazovima modernog društva spektakla, društvenim mrežama, snovima o uspjehu i inom.

Kao i svake godine, održat će se i radionica dokumentarnog filma za djecu (6-14 godina), ali i za mlade i sve koji se takvima osjećaju (14-77), a koju će između ostalih voditi i bračni par Nikolić, koji su prošle godine pobjedili na festivalu filmom "Pogrebnik". Sudionici radionica, osim praktičnog rada na terenu, imat će prilike slušati i predavanja Nedžada Begovića i Đele Hadžiselimovića, te razgovore s mnogobrojnim autorima koji će gostovati na festivalu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije