Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE PROPUSTITE FILM NOMINIRAN ZA OSCARA U 9 KATEGORIJA

Što je tako očaravajuće u Birdmanu

Birdman
Foto: PR FOTO
1/11
27.01.2015.
u 12:24

Od kada je otvorio prošlogodišnji Flmski festival u Veneciji BIRDMAN ne prestaje biti središnja tema stručne javnosti, ali i obične publike. Kritičari i gledatelji širom svijeta pohvalama obasipaju prvu komediju hvaljenog mek­sičkog redatelja s hollywoodskom adresom Alejandra Gonzáleza Inárritua (Babel, Pasja ljubav) što potvrđuje i 125 nagrada koje je BIR­DMAN do sada osvojio, a kojima od 15. siječnja treba dodati i 9 nominacija za Oscara.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako je slavnom redatelju uspjelo promijeniti žanr za 360 stupnjeva i tako nas očarati crnohumornom pričom o glumcu Rigganu (Michael Keaton), slavnom po ulozi popularnog super­heroja, koji se muči postaviti dramu na Broadwayu, a u danima prije premi­jere bori se protiv vlastitog ega i pokušava spasiti obitelj, karijeru i samoga sebe. Odgovor je dao sam Inárritu koji je ujedno i koscenarist te koprodu­cent filma: Želio sam istražiti bitku s egom, ideju da bez obzira na uspješ­nost u financijama ili slavi, to je uvijek samo iluzija. Privremena. Kad posti­gnete ono za čime ste jurili uskoro shvatite nestalnost te sreće. Birdman je, u osnovi, priča o svakome od nas. Volim likove s manom, nesigurne, vođe­ne sumnjama i kontradikcijama… dakle, sve koje poznajem. Njegovi izbori su loši i loše utječu na ljude oko njega. Cijelog je života vjerovao da je div­ljenje - ljubav. Tek kad je shvatio koliko je divljenje nevažno našao se na početku bolnog puta na kojem treba naučiti voljeti i sebe i druge.

Riggan Thomson nada se da će novom dramom na Broadwayu, između os­taloga, ponovo oživjeti svoju karijeru koja je na zalazu. Ovaj bivši filmski superheroj vjeruje da će ga njegovo kreativno kockanje etablirati kao pra­vog umjetnika i dokazati svijetu - i samome sebi - da nije samo bivši milje­nik Hollywooda. No, prije premijere Rigganov glavni glumac se ozlijedi tije­kom probe i treba mu hitno pronaći zamjenu.

Glavna glumica Lesley (Naomi Watts) i njegov najbolji prijatelj i producent Jake (Zach Galifia­nakis), predlože mu da ga zamijeni Mike Shiner (Edward Norton) zbog kojega će se karte zasigurno rasprodati, a kritike će biti izvrsne. Priprema­jući se za kazališni debut, mora riješiti i probleme s djevojkom i glumicom Laurom (Andrea Riseborough), kćeri i osobnom asistenticom Sam (Emma Stone) koja se upravo vratila s rehabilitacije, ali i s bivšom supru­gom Sylviom (Amy Ryan) koja se svako malo pojavljuje kako bi provjerila i stabilizirala stvari.

Pogledajte nevjerojatno zabavan i inteligentan film BIRDMAN premijerno na 11. Oscar reviji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije