Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl u požegi

Španjolski horor oduševio žiri, bosanska komedija publiku 23. festivala jednominutnog filma

Požega,festival jednominutnog filma
Foto: Vedran Balen
1/2
30.05.2015.
u 17:58

Najstariji europski festival jednominutnog filma, koji se od 1993. neprekidno održava u gradu na Orljavi, tijekom godina je stekao kultni status

Misteriozna horor drama "Tuck me in" španjolskog redatelja Ignacija F. Roda osvojila je prvo mjesto na tradicionalnom hrvatskom festivalu jednominutnog filma u Požegi. Priča o dječačiću koji se pred očevim očima neobjašnjivo istodobno pojavljuje na dva mjesta osvojila je prvu nagradu stručnog žirija, dok je po ocjeni publike najbolji bio bosanskohercegovački film "Testament". I dok Španjolci iz opravdanih razloga nisu bili prisutni, gosti iz BiH bili su oduševljeni.

- Najljepše je kada publika kaže da je vaš film najbolji, onda znate da ste uspjeli. Nagradu nismo očekivali, a ideju smo dobili iz jednog starog vica kojeg smo za potrebe snimanja malo preradili – rekao je redatelj "Testamenta" Zoran Ćatić.

Najstariji europski festival jednominutnog filma, koji se od 1993. neprekidno održava u gradu na Orljavi, tijekom godina je stekao kultni status i visoku međunarodnu reputaciju. U službenom programu prikazano je 60 najuspješnijih među čak 445 prispjelih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova sa svih pet kontinenata. Očekivanja publike i sudionika ni ovaj put nisu iznevjerena.

Organizatori iz Hrvatskoga filmskog saveza i požeške GFR video družine bili su fascinirani ekspanzijom filmova iz Afrike, koja je ove godine bila zastupljena sa čak devet zemalja. Prema riječima direktora festivala Željka Baloga, danas, kada kvalitetan film možete snimiti i mobitelom, nije problem napraviti dobar uradak ako imate dobru ideju. Međutim, jedna minuta je vrlo zahtjevna forma.

 - Morate dobro promisliti i uskladiti scenarij s prostorom i vremenom da sve stane u taj kratki format. Iako traje samo jednu minutu, stvaranje filma može potrajati cijelu godinu. Drago mi je što su naši autori, među kojima ima i priznatih umjetnika i anonimaca, u tome uspjeli – istaknuo je Balog.

>>Od 351 filma iz 40 zemalja pobjedu odnio tajvanski 'Bloddy'

>>Žiri glavnu nagradu dodijelio tajvanskom, a publika engleskom filmu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije