Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gledali smo Intervju

Šovinistička parodija kojoj su kontroverze samo povećale rejting

Film Intervju
Foto: Youtube
1/2
27.12.2014.
u 12:49

Riječ je o tipičnoj hollywoodskoj komediji baziranoj na infantilnom, šovinističkom humoru koji generiraju likovi televizijskog voditelja Skylarka i njegova najboljeg prijatelja i producenta Aarona.

Malo je koji film imao takvu (ne)sretnu reklamnu kampanju kao “Intervju” u režiji Evana Goldberga i Setha Rogena, u kojem se na satiričan način prikazuje smrt sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Una.

Podsjetimo, riječ je o filmu koji su s hakiranih Sonyjevih servera ukrali još uvijek nepoznati počinitelji, koji su potom zaprijetili terorističkim činom nalik na 11. rujna ako “Intervju” krene u distribuciju. Sony je potom odlučio otkazati prikazivanje filma, a u cijelu se priču umiješao i predsjednik Obama, koji je za hakerski napad i prijetnje prozvao Sjevernu Koreju i njena ekscentričnog vođu.

I dok Kim Jong-un niječe da je njegov režim sudjelovao u hakiranju Sonyja, a skepsu prema službenoj teoriji o sjevernokorejskom napadu izražava i velik dio američke hakerske zajednice, podizanje ovog slučaja na međudržavni nivo stvorilo je golemo zanimanje javnosti za sadržaj spornog filma. Kada je Sony objavio da će ga za Božić pustiti na nekoliko internetskih platformi, očekivano, internet se gotovo slomio od pokušaja brojnih znatiželjnika da što prije pogledaju “Intervju”. Nekoliko dana nakon neplanirane “YouTube premijere”, film je i dalje jedna od najvrućih tema na internetu, a reakcije na njega duboko su podijeljene.

Publika protiv kritike

S jedne strane, na portalu IMDB dobio je prosječnu gledateljsku ocjenu od 8,6, što ga svrstava među najbolje ocijenjene filmove svih vremena. S druge, kritičari su mnogo manje oduševljeni – autori uglednog Varietyja, primjerice, ocijenili su da je “ta navodna satira duhovita poput komunističke nestašice hrane te podjednako preduga”.

Novinari Večernjeg lista također su pogledali “Intervju” i ocjenjujemo ga kao srednju žalost. Riječ je o tipičnoj hollywoodskoj komediji baziranoj na infantilnom, šovinističkom humoru koji generiraju likovi televizijskog voditelja Skylarka (nepodnošljivo iskreveljeni James Franco) i njegova najboljeg prijatelja i producenta Aarona (mnogo bolji Seth Rogen).

Frustrirani jer njihovu emisiju posvećenu problemima slavnih kolege smatraju neozbiljnom, oni odlučuju intervjuirati Kim Jong-una, koji je poznati fan američke pop kulture, a među najdražim programima upravo mu je Sylarkov show.

Nakon što preko lijepe agentice Sook (Diana Bang) dogovore put u Pyongyang, prilazi im agentica Lacey iz CIA-e (Lizzy Caplan) i traži da iskoriste priliku i ubiju Kim Jong-una.

Slijedi tipična američka mješavina zahodskog humora i političke nekorektnosti u kojoj su politički motivirana ubojstva, silovanja i koncentracijski logori šlagvort za okrutne šale, a Kim Jong-un (Randall Park) prikazan je kao nesigurno derište koje nikad nije preboljelo očevo neprihvaćanje pa se liječi masovnim smaknućima i pjesmama Katy Perry.

Napuhana afera

U tome, ruku na srce, ima nekoliko sjajnih fora, ali one ni približno ne bi bilo dovoljne da “Intervju” privuče pozornost kakvu je dobio zbog napuhane političke kontroverze uoči premijere.

>> Sjeverna Koreja zbog Intervjua Obamu nazvala majmunom

Komentara 11

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:47 27.12.2014.

Ne samo da ne znate sto se desilo (jer nitko nije "ukrao" film, pogotovo ne sa Sony-evog servera koji niti ne postoji), vec bi se po vasem pisanju dalo zakljuciti da uopce niste pogledali film.

MA
marsovac
14:19 27.12.2014.

koji intelektualni nivo, istina boli

NE
Neutralac
20:27 28.12.2014.

Film je bez veze, ali sloboda govora je neprikosnovena... sto je u tome lose ??...to nije nicija sluzbena politika.... nek se uce nasi puritanci sa svih strana politickog spektra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije