Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arsen A. ostojić

Rekorder sam, ali to mi ne jamči da ću snimiti novi film

arsen a. ostojić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
16.09.2014.
u 15:07

Nagrade valjda dođu kad je nešto dobro odrađeno. Izgleda da “HalImin put” dopire do srca publike i žirija

        Krajem prošlog tjedna, dok je za “Halimin put” primao Grand Prix za najbolji film na 10. Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u tatarskom gradu Kazanu u Rusiji, a HAVC slao službenu obavijest da je time redatelj Arsen A. Ostojić postao hrvatski rekorder po broju osvojenih nagrada, slavljeniku je došla vijest o još jednom priznanju – nagrada publike za najbolji film na 23. Chichester međunarodnom festivalu u Engleskoj.

Nadmašio sebe

Sa 31 osvojenom nagradom Ostojić je “nadmašio samog sebe” jer je dosad, kako izgleda, rekord držao njegov film “Ta divna splitska noć” sa 24 nagrade i priznanja.

– Nagrade valjda dođu ako je nešto dobro odrađeno. Izgleda da “Halimin put” i te kako dopire do srca i publike i žirija; tako je bilo i sada na festivalu u Kazanu gdje je publika sjedila na stubama, a nakon projekcije uslijedile su ovacije. I ocjenjivački sud bio je jednoglasan u svojoj odluci. Neobično je to u ovoj profesiji jer sve ovisi o nekoj osobnoj procjeni; nikad ne znate zašto nešto dobijete ili zašto ne dobijete. Bilo je situacija kada film nije dobio ništa iako su ga hvalili – kaže Ostojić.

Lijepo je dobiti nagrade, ali znači li ova brojka i da će Ostojić lakše doći do svog sljedećeg projekta?

– U pravilu fondovi vole kad dobiju nove projekte autora koji su dotad bili nagrađivani, iako u mom slučaju moji novi projekti mnogo više ovise o kvaliteti mojih prijašnjih filmova nego o broju nagrada – odgovara Ostojić, čija su sva tri dugometražna igrana filma (uz već spomenuti “Halimin put”, “Ta divna splitska noć” i “Ničiji sin”) dosad bila izabrana i za naše predstavnike za nagradu Oscar.

Svake godine, kad izaberemo svog predstavnika, postavlja se pitanje je li izabran baš najprikladniji film. Tako je bilo i ove godine kada su izabrani “Kauboji”, a isto je bilo i lani kada je “Halimin put” izabran umjesto “Svećenikove djece”.

Koliko su, prema Ostojiću, takve diskusije uopće plodonosne, s obzirom na to da se ionako u startu čini da su šanse za osvajanje nominacije minimalne?

– Kako sam poslije, nakon nekoliko godina, doznao direktno od najodgovornijih ljudi u Akademiji, izgleda da je “Ta divna splitska noć” bila jako blizu nominaciji. Da je tada postojala tzv. proširena lista od devet filmova, ona bi se svakako našla na njoj. Ono što glasači za Oscare traže jest visokokvalitetan projekt u svakom smislu, emocionalna priča i tematski značajan film. Najpresudnija zna biti činjenica da je film već distribuiran u kinima u Americi; na taj način gotovo pa sigurno možete unaprijed pogoditi veći dio nominiranih filmova. Inače, tu nema lobiranja i sve ovisi o kvaliteti filma. Vrlo rijetko hrvatski film dobiva ikakvu distribuciju u Americi, ali za “Halimin put” potpisali smo ugovor s jednim američkim distributerom što također govori o recepciji filma u toj zemlji – komentira Ostojić i najavljuje mogući sljedeći projekt:

Nestabilni budžeti

– Možda bude englesko-hrvatska produkcija na engleskom jeziku koja bi se snimala u Austriji i Italiji, s temom o kraju Drugoga svjetskog rata. Ali kažem “možda” jer je uvijek nezahvalno govoriti o budućim projektima s obzirom na to da je financiranje filmova, pogotovo s većim budžetima, u ovim vremenima iznimno nestabilno.     

>> 'Zanimaju me samo likovi koji rješavaju pitanja života i smrti'

>> U Rimu uz V. Bulajića slavio i A. Ostojić s "Haliminim putom"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije