Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priručnik

Problem našeg filma i TV serija nisu glumci, nego scenariji

23.11.2014., Zagreb - Filmski redatelj Zvonimir Rumboldt.   Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
27.11.2014.
u 14:15

Redatelj i pedagog Zvonimir Rumboldt promovirao je priručnik "Gluma pred kamerama". Smatra da novi hrvatski redatelji poklanjaju više pažnje glumcima i radu s njima

Redatelj i pedagog Zvonimir Rumboldt promovirao je u Zagrebu knjigu "Gluma pred kamerom", prvu, što je prilično zapanjujuće, literaturu ove vrste u nas.

– Potreba je nastala kao posljedica nastave iz istoimenog kolegija na ADU, gdje kao asistent s docentom Vinkom Brešanom predajem od 2006. godine. Priručnik je namijenjen primarno studentima glume te filmske i TV režije, ali i svima koji se namjeravaju ili se već bave igranim filmskim i televizijskim formama. Činjenica da je ovo prvo štivo takve vrste objavljeno na hrvatskom jeziku trebala bi mi laskati, ali me zapravo kudikamo više čudi i zabrinjava. Možemo pretpostaviti da se to nije smatralo važnim, odnosno da su glumci i redatelji bili prepušteni isključivo samostalnom i intuitivnom stjecanju znanja i vještina specifičnih za filmsku glumu kroz iskustvo praktičnog rada – kaže Rumboldt koji ističe da problem drvene glume u našem filmu i serijama do prije nekoliko godina nije bio toliko posljedica kvalitete glumaca.

– Problem nisu bili glumci nego scenaristi i pogotovo redatelji. Uloga treba nastati kao plod suradnje glumca i redatelja. Nažalost, čest je slučaj da se glumac nađe u situaciji u kojoj se od njega očekuje da interpretira loše napisan tekst, a vodi ga redatelj koji ne zna što hoće. Čini mi se da novi naraštaji hrvatskih redatelja u prosjeku poklanjaju više pažnje glumcima i radu s njima. 

>> Zgrada filmske obitelji Šafranek dočekat će turiste u novom ruhu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije