Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Pričest"

Priča o ljepoti odbačenih i snazi slabih prvi je film iz bogate ponude 13. ZagrebDoxa

“Pričest” na otvaranju 13. ZagrebDoxa
Foto: PR FOTO
1/5
25.02.2017.
u 18:00

Najznačajniji festival dokumentarnog filma u regiji predstavit će u osam dana 15 programa s više od 120 dokumentaraca iz svih krajeva svijeta, a publika će svakodnevno moći pratiti i napetu festivalsku utrku za Velikim pečatima u kojoj sudjeluju 42 naslova

U nedjelju, 26. veljače u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol otvara se 13. ZagrebDox. Festival otvara poljski film Pričest, nagrađen na festivalima u Leipzigu, Locarnu, Trstu i Bratislavi, a publiku će pozdraviti redateljica Anna Zamecka. Kroz priču o svakodnevici djevojčice koja je odrastajući u disfunkcionalnoj obitelji bila prisiljena prijevremeno odrasti, Pričest otkriva ljepotu odbačenih, snagu slabih i potrebu za promjenom kada se to čini nemoguće.

Najznačajniji festival dokumentarnog filma u regiji predstavit će u osam dana 15 programa s više od 120 dokumentaraca iz svih krajeva svijeta, a publika će svakodnevno moći pratiti i napetu festivalsku utrku za Velikim pečatima u kojoj sudjeluju 42 naslova: 21 film iz međunarodne i isto toliko naslova iz regionalne konkurencije. 

Festival ove godine ima više od 120 gostiju. U Zagreb stižu istaknuti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter i cijenjeni poljski dokumentarist Pawel Lozinski, uz koje se vežu i dva ovogodišnja događaja iz platforme ZagrebDoXXL. U petak, 3. ožujka Pawel Lozinski sudjelovat će u produženoj sesiji Q&A nakon projekcije filma Ti nemaš pojma koliko te volim, na kojoj će mu se pridružiti cijenjena zagrebačka psihoterapeutkinja dr. Ljiljana Bastaić. Istoga dana nakon projekcije filma Homo sapiens Nikolaus Geyrhalter sudjelovat će u moderiranoj sesiji Q&A o filmovima koji se prikazuju u njegovoj retrospektivi. 

Svoje će filmove osobno u Zagrebu predstaviti autori iz međunarodne konkurencije, među ostalima poljska autorica Julia Staniszevska (Tri razgovora o životu), belgijski redatelj Pieter-Jan de Pue (Zemlja prosvijetljenih), kineska autorica Qiong Zheng (Izlaz), danski redatelj Andreas Dalsgard (Ratni show) te autori iz regionalne konkurencije: srpski autor Mihajlo Jevtić (Četiri pasoša) i rumunjska redateljica Monica Lazurean Gorgan (Dah). Njemački redatelj Christian Krönes predstavit će film Njemački život iz programa Biografski dox, a priču o neobičnom putovanju oko svijeta korzičke pjesme solenzara osobno će predstaviti francuski redatelji Stephan i Pascal Regoli. U Zagreb stiže i poznati danski redatelj Jon Bang Carlsen, redatelj filma Déjà vu iz programa Majstori doxa. 

Iranski redatelj Mehrdad Oskouei održat će u programu ZagrebDox Pro majstorsko predavanje o izazovima s kojima se susretao snimajući svoj najnoviji dokumentarni film Snovi bez zvijezda iz programa Teen Dox o svakodnevici i sudbinama djevojaka iz jednog iranskog popravnog doma. Spomenimo da na ZagrebDox stižu i uvaženi članovi ZagrebDoxovih žirija predvođeni predsjednicom međunarodnog žirija Snježanom Tribuson i predsjednicom regionalnog žirija, direktoricom Europske filmske akademije Marion Döring.

Osim u bogatoj ponudi najkvalitetnije recentne dokumentarne produkcije u glavnom, službenim i posebnim programima i retrospektivama, ZagrebDoxova publika i ove će godine moći nakratko zakoračiti u svijet virtualne stvarnosti u programu Virtual Reality, organiziranom u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom. Program donosi dva kratkometražna virtualna dokumentarca: Bilješke o sljepoći: ulazak u tamu, interaktivno iskustvo tijekom kojeg se unutarnji svijet sljepoće istražuje preko trodimenzionalnog prikaza u stvarnom vremenu, virtualne stvarnosti i binauralnog zvuka, te Povijest kubanskog plesa u režiji britanske redateljice Lucy Walker.

>> Sedamnaest domaćih dokumentaraca premijerno na 13. ZagrebDoxu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije