Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebdox

Prezreni i potlačeni, pobjednici su 'Virunga' i 'Kainova djeca'

film virunga
02.03.2015.
u 15:07

Više filmova govori o izrabljivanju koje je danas skrivenije i još uspješnije

Proglašavanjem filma „Virunga" najboljim dokumentarcem u međunarodnoj konkurenciji, a „Kainove djece" u regionalnoj završio je 11. ZagrebDox. „Virunga" pripada dijelu programa koji je ove godine bio osobito plodan – filmovima na temu novog kolonijalizma koji se danas uspješnije i skrivenije provodi ekonomskim sredstvima, kupovanjem lokalnih političara i moćnika, nego što se to čini oružjem.

Kroz priču o čuvarima nacionalnog parka u Kongu, koji se brinu o gorilama i drugim životinjama, pokazano je kako naftna kompanija Soco iskorištava izvana potaknute građanske sukobe da zauzme park i pretvori ga u crpilište nafte. Britanski dokumentarist Orlando Von, neškolovani redatelj koji se učio zanatu snimajući kolege snowboardere, našao se usred ratne zone, zajedno s rendžerima parka išao je u opasne patrole, snimao skrivenim kamerama kojima bilježi pokušaje podmićivanja i hladnokrvne reakcije druge strane, a poseban emocionalni naboj postiže prikazujući sudbine nesretnih gorila.

Ljudske ruine na rubu

U regionalnoj konkurenciji prikazan je film „Dolazimo kao prijatelji" Huberta Saupera koji slične probleme, poticanje međuplemenskih ratova kolonijalne manipulacije, pokazuje kroz stanje u Somaliji, gdje se SAD i Kina nadmeću u iskorištavanju prirodnih resursa. Film tretira Somaliju kao neku vrstu svemirskog prostora; fascinantan spoj angažiranog filma i vizualne poezije.

Ipak, u ovoj kategoriji najboljim je proglašen film „Kainova djeca" Marcella Gerőa, novog imena mađarskog dokumentarizma koji je ovim naslovom već privukao pozornost na festivalima IDFA, u San Sebastianu i drugdje. Tragom dokumentarca iz 1984. o tri maloljetnika zatvorena zbog ubojstva bližnjih, Gerő ih je potražio tridesetak godina kasnije. Kazne su odgulili, ali su ostali potpuni marginalci i taj surovi vremenski skok od nevinih lica do današnjih ljudskih ruina i njihovih aktualnih sudbina na dirljiv način govori o tome kako su nekima životi zgužvani i bačeni u kantu za otpatke od samog početka.

Posebna priznanja

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su finski film „Vrtni ljubavnici" redateljice Virpi Suutari i dansko-poljski „Bolji život" redateljice Hanne Polak. Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je „Rus" Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića (BiH). Malim pečatom, za film autora mlađeg od 35 godina, nagrađen je mađarski „Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti" Dénesa Nagyja. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je hrvatski „Veruda – film o Bojanu" redatelja Igora Bezinovića.

>> Film o virtuoznom bubnjaru Bijelog dugmeta prikazan na ZagrebDoxu

>> Dokumentarci istražuju gdje je to nestao čovjek

>> Razoružavajući film o ljubavi prema sestri sa sindromom Down

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije