Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hommage

Preminuo Rade Spitzmüller, najstariji hrvatski glumac

rade spitzmüller
Foto: Kerempuh
1/3
09.06.2016.
u 19:00

U Kerempuhu je igrao u 20-ak predstava, a rekord je u nastupima oborio s Hadžićevim “Državnim lopovom” – bilo ih je 300

“Glumit ću 77-godišnjaka pa me moraju pomladiti”, šalio se u svom posljednjem intervjuu za Večernji list Radoslav Rade Spitzmüller u kolovozu 2013. godine jer se upravo pripremao za ulogu u filmu Kosac redatelja Zvonimira Jurića.

Najstariji hrvatski glumac preminuo je u svitanje 9. lipnja u 91. godini u umirovljeničkom domu u Osijeku.

Rade Spitzmüller rođen je u 10. studenog 1925. godine u Jasenovcu. Glumačku je karijeru započeo u Banjoj Luci, nastavio u HNK Osijek, a redatelj Bojan Stupica odveo ga je svojedobno u Jugoslavensko dramsko pozorište u Beograd. Bio je među rijetkima koji su glumili na Venecijanskom bijenalu – u Dundu Maroju. U zagrebačkom je Kerempuhu igrao u 20-ak predstava, a rekord je u nastupima oborio Hadžićevim “Državnim lopovom” – bilo ih je 300. Od nagrada je samo u Kerempuhu zaslužio dvije – povelju satiričkog lista “Jež” na 8. danima satire za ulogu Gđe Mudroš u predstavi V. Hadžića “Zmija” (1983.) i Zlatni smijeh za najbolja glumačka ostvarenja na 11. danima satire za ulogu Jovana Milića Gedže u predstavi A. Goljevšček “Pod Krležinom glavom” (1986.).

A nagrada je i uloga bilo još i u kazalištu i na filmu i u TV serijama. Iako je 1987. godine otišao u mirovinu, Rade Spitzmüller nikada nije otišao iz glume.

Kad god je pomislio da je posljednji put stao na kazališne daske ili pred kamere, telefon mu je ponovno zazvonio. A odbiti ponudu jednostavno, kazao je Rade Spitzmüller, ne može.

Pogreb Rade Spitzmüllera bit će u subotu u 11.50 sati na Aninu groblju u Osijeku.

>> 'Glumit ću 77-godišnjaka, pa me moraju pomladiti'

Komentara 2

LI
liskovaca
11:44 10.06.2016.

jel u bunar opal?

Avatar istovari
istovari
07:09 17.06.2016.

Umro je još stariji Eugen Franjković u 93.!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije