Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomeni

Pravi je James Bond odrastao u Dubrovniku

james bond
31.01.2015.
u 15:30

Emitiranje serijala o najpoznatijem tajnom agentu podsjetilo na stvarnog čovjeka koji je Flemingu bio inspiracija

Bilo je to ranih 40-ih prošlog stoljeća u kasinu lisabonskog hotela Palacio, kada je stanoviti Litavac svojom bahatošću do ludila dovodio osoblje, iz svega glasa urlajući "banque ouvert". Ta je bučna razmetljivost dozlogrdila jednom džentlmenu uljem zalizane kose, u odijelu ukrašenom leptir-mašnom, pa je pred krupijea tresnuo kovčeg s 38.000 dolara (što bi odgovaralo današnjem iznosu od barem milijun dolara) i ubrzo nadigrao bukača koji je, osramoćen, dao petama vjetra. Iz prikrajka, naslonjen o zid, tu je scenu promatrao mladi britanski časnik Ian Fleming, agent MI6 i pisac, pa je deset godina kasnije oživio na stranicama svog romana "Casino Royale", prema čijem će predlošku desetljećima kasnije biti snimljen i istoimeni film. Tek jedan iz serijala o Jamesu Bondu, koji svakog petka emitira HTV.

Šifra "Tricycle"

Inspiraciju za portretiranje "špijuna u službi Njezina Veličanstva" pronašao je u stvarnoj osobi s početka naše priče, Dubrovčaninu Dušku Popovu, koji je dugo odbijao bilo kakvu povezanost s agentom 007, baš kao i njegov književni tata. No, kad su ga svojedobno pritisnuli britanski mediji, Fleming je naposljetku rekao: "Ne bih vam otkrio njegovo ime, ali zvali su ga Tricycle".

A upravo u autobiografiji "Šifra Tricycle" iz 1973. nazvanoj njegovim kodnim imenom, na papir je istresao sve o čemu je više od 30 godina šutio, portretirajući samoga sebe kao avanturista, okorjelog ženskara i bonvivana, no prije svega, dvostrukog agenta britanskih i njemačkih službi u vrijeme Drugog svjetskog rata čijim su informacijama vjerovali i Churchill i Staljin.

Rođen je 1912. u kozmopolitskom ozračju bogate obitelji u Titelu u Austro-Ugarskoj, no zarana se doselio u Dubrovnik. Otac ga je slao u elitne škole diljem Europe, a u jednoj od njih, na Sveučilištu Freiburg gdje se koncem 30-ih spremao doktorirati pravo, upoznao je čovjeka koji će ga pokušati vrbovati za suradnju s njemačkom vojnom obavještajnom službom Abwehr. No, za nju nije ni pomišljao raditi, već se ekspresno stavio na raspolaganje Englezima, koji su ga instalirali u tobožnjeg šefa njemačke špijunske mreže u Londonu.

Za razliku od ostalih agenata, Popov je skupljao informacije na zabavama s nikad manje od 20 uzvanika, čiji bi račun podmirivao iz vlastita džepa. Dame se nisu mogle požaliti: obožavao je s njima plesati pa ih darivati svilenim čarapama. Povjesničar Nigel West lijepo je primijetio: "Duško ni s jednom ženom nije mogao izdržati u sobi dulje od pet minuta a da je ne pokuša zavesti". A nije li to jedna od Bondovih osobina? Ni sam nije bježao od takvih etiketa. "Obožavam žene i sve lijepo u životu. Imam sreće što sam plejboj", kazao je.

Njegovim radom, služba MI5 će tijekom operacije Double Cross vješto posredovanim izmišljotinama navesti Wehrmacht da će invazija na Normandiju zapravo biti izvedena kod Calaisa, a FBI je upozorio na prijetnju američkim postrojbama u luci Pearl Harbour, pa je za svoje zasluge 1947. odlikovan Redom viteza Britanskog Carstva.

Istina nakon 11 godina

Nakon rata Popov se oženio i skrasio u južnoj Francuskoj, koja ga je podsjećala na Dubrovnik. Ubrzo se, međutim, rastao i uoči 60. rođendana ponovno oženio 19-godišnjom studenticom koja mu je rodila tri sina. Jednog od njih, Borisa Popova, novinari su pitali je li mu otac ikada govorio o svojoj prošlosti. "Jest, ali tek kada je objavio knjigu, jer mu dotad nije bilo dopušteno govoriti. Moja je majka saznala istinu tek nakon 11 godina braka, jer je Duško bio vrlo diskretan", ispričao je Boris Popov pa otkrio da njegova majka živi na Bahamima u susjedstvu Seana Conneryja, glasovitog Bonda koji je obitelji Popov često zahvaljivao za svoju karijeru. Dvostruki špijun umro je 1981. u Francuskoj, kada je u dobi od 70 godina mirno okončao život vrijedan knjige, dokumentarnog i igranog filma. Duško Popov sve je to nanizao.

>> Godina 2015. prepuna zabave! Otkrivamo što će se gledati i slušati

Komentara 18

LA
lanterna54
15:50 31.01.2015.

Radi bratstva i jedinstva pak,brat mu se zvao Ivo.

4M
4mazge
15:41 31.01.2015.

ma to je neki hercegovac....sigurno?

DU
Deleted user
16:43 31.01.2015.

Ne... ja se sjećam da je prije bila popularna dječja pjesmica " Ja sam gusar s Porporele, čuvam barke i brodove"... itd... mora da je to bio Janez Bond... hehehe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije