Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBDOX

Pogledajte koje od 40-ak naslova željno očekujemo!

ZagrebDox
Foto: Promo
1/6
27.02.2017.
u 20:55

Na ZagrebDox stiže I iranski redatelj Mehrdad Oskouei, koji će predstaviti svoj dokumentarac Snovi bez zvijezda

Utorak na ZagrebDoxu donosi četrdesetak naslova raspoređenih u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, kao i nizu službenih programa: Teen Doxu, Kontroverznom Doxu, Majstorima Doxa, Biografskom Doxu, Glazbenom globusu, Stanju stvari, Happy Doxu i ADU Doxu.

Također, bit će premijerno prikazano čak pet domaćih dokumentaraca – riječ je o svjetskim premijerama četiri filma iz regionalne konkurencije: Simpl Silvestra Kolbasa, Neuspješan skroz Ljiljane Šišmanović, Bojnik Kristijana Milića te Maratonci Biljane Čakić; posljednja premijera jest film Kika autorice Mirne Zgrabljić koji će biti prikazan u sklopu programa ADU dox.

Na ZagrebDox stiže iranski redatelj Mehrdad Oskouei, koji će predstaviti svoj dokumentarac Snovi bez zvijezda iz programa Teen Dox, danski autor Andreas Dalsgard koji će predstaviti dok Ratni show iz međunarodne konkurencije, rumunjska redateljica Monica Lazurean-Gorgan koja predstavlja film Dah iz regionalne konkurencije te Christian Krönes, jedan od redatelja dokumentarca Njemački život.

Program ZagrebDoxa u utorak započinje projekcijama u 12 sati. Projekcije u 12, 13 i 14 sati u dvoranama 2, 3, 4 i 5 su besplatne.

U 16 sati u dvorani 1 na rasporedu je film Zemlja prosvijetljenih belgijskog autora Pietera-Jana De Puea iz međunarodne konkurencije. Ovaj savršen spoj igrane i dokumentarne forme gledatelje vodi na izuzetno filmsko putovanje kroz ljepote ratom izmučenog Afganistana.

U isto vrijeme, 16 sati, u dvorani 5 započinje Retrospektiva Nikolausa Geyrhaltera, progam koji uključuje četiri dokumentarca iz opusa jednog od najznačajnijih austrijskih redatelja. U utorak će biti prikazan film 7915 km u kojem autor automoto spektakl – reli u Dakaru - koristi kao povod za filmsko istraživanje jednog dijela Afrike.

U 17 sati u dvorani 2 bit će održano prvo Dox događanje, premijera filma Kika u režiji Mirne Zgrabljić iz programa ADU dox. U središtu spomenutog filma je Kika, djevojka koja za život zarađuje striptizom. Nakon projekcije filma, održat će se Q&A s autoricom. Uslijedit će projekcija još jednog naslova iz programa ADU dox, filma Pomutnje redateljice Lane Kosovac, nakon kojeg će također biti održan Q&A.

Dva dokumentarca iz programa Teen Dox bit će prikazana u 18 sati u dvorani 1. Prvi je na rasporedu kratki film Naomina tajna autorice Saskie Gubbels, a slijedi film Snovi bez zvijezda iranskog autora Mehrdada Oskoueija.

Spomenuti film pogled je u svakodnevicu štićenica jednog iranskog kazneno-popravnog centra. Mehrdad Oskouei sudjelovat će na Q&A sesiji nakon projekcije, a u srijedu u 11 sati svi će zainteresirani moći na majstorskom predavanju otkriti pojedinosti o nastanku najnovijeg filma tog iranskog redatelja, producenta i fotografa.

Međunarodna konkurencija u 20 sati u dvorani 1 donosi dokumentarac Ratni show, osoban film ceste koji prikazuje sudbinu Sirije kroz intimnu perspektivu male skupine prijatelja. Nakon projekcije bit će održan Q&A s jednim od redatelja Andreasom Dalsgaardom.

Blok međunarodne konkurencije u 20 sati u dvorani 2 uključuje dva poljska ostvarenja - kratkometražni film Bliske veze Zofie Kowalewske o bračnom paru koji je već 45 godina dijeli dobro i zlo te suprugovom nestašluku koji ih je umalo razdvojio te 21 x New York, portret američkog velegrada i njegovih stanovnika u režiji Piotra Stasika.

Projekcija biografskog doksa Njemački život, dokumentarnog portreta najbliže suradnice, tajnice i stenografkinje, zloglasnog Josepha Goebbelsa, Brunhilde Pomsel održat će se u 21 sat u dvorani 3. Nakon projekcije slijedi Q&A sesija s jednim od redatelja, Christianom Krönesom.

>> Sedamnaest domaćih dokumentaraca premijerno na 13. ZagrebDoxu!

>> 'Hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali su sve više prepoznatljivi u svijetu'

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
23:20 27.02.2017.

Ima li koji popularni o holokaustu ? Uf ...prekosutra će biti tri dana kako nisam nešto čuo o tome ...pa da ne zaboravi.....m !!!! Baš volim ovakav mazohizam .

SV
svitilnik
22:03 28.02.2017.

Bit će premijerno prikazano čak pet domaćih dokumentaraca – riječ je o svjetskim premijerama četiri filma iz regionalne konkurencije ??? Koja je to regija, kojoj mi to regiji pripadamo ??? Tko to financira filmove iz regije??? Je li mi to službeno pripadamo nekoj regiji ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije