Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
in memoriam Wes Craven

Otišao je ispunivši svoju misiju – stvorio je horor kakav prije nismo gledali

wes craven
Foto: ress Association/PIXSELL
01.09.2015.
u 14:59

Njegov je pristup hororu kao žanru uglavnom imao bazu u realnim užasima: snovima i mračnim dijelovima karaktera

Wes Craven, jedan od nedvojbenih tvoraca žanra horora, umro je ni mjesec dana nakon što je napunio 76. godina. Iako je već neko vrijeme bolovao od tumora mozga, kojemu je na kraju i podlegao, nedavno je potpisao ugovor za razvoj nekoliko televizijskih programa, među kojima je bila i inačica "Vriska" za MTV, a uređivao je i seriju horor-romana.

Životno opredjeljenje

Nakon redateljskog debija "Zadnja kuća lijevo" (1972.) snimio je filmove "Brda imaju oči" (1977.), "Biće iz močvare" (1982) i "Brda imaju oči 2" (1984.) kojima je iskazao životnu opredjeljenost prema hororu, da bi serijalom "Strava u Ulici brijestova", započetim 1984. godine, postao jedna od neizostavnih cigli žanra. No ne samo da je horor održao kroz osamdesete godine prošlog stoljeća, nego je sredinom devedesetih pokrenuo revitalizaciju tada već ispuhanog žanra.

Učinio je to filmom "Vrisak" (1996.) kojim je predstavio novo lice žanra za suvremeno doba. Film je bio veliko osvježenje jer ga je krasila velika doza autoironije, poigravanje sa zakonitostima žanra i to na vrlo duhovit način. Čudno da je takav stav došao od nekoga poput Cravena koji je ipak, koliko god to uvjetno govorili, bio (žanrovski) klasičar, ali time je njegov umjetnički status postao samo još veći. Dakle, bio je čovjek koji je žanr horora oplodio na dva istaknuta načina.

Ispunjena misija

Za njegov pristup hororu kao žanru smatra se da je uglavnom imao bazu u realnim užasima; zanimalo ga je poniranje u snove i mračne strane ljudske prirode koji su dobivali svoja utjelovljenja u karakterima, među kojima je najlegendarniji Freddy Krueger. I u drugoj fazi, obilježenoj serijalom "Vrisak", bavio se junacima čije se dubine kontinuirano podudaraju s referencijama iz horora i oni imaju jasno izraženu svijest o tome (premda se na tu temu često više zafrkavaju nego što je shvaćaju ozbiljno).

Otišao je ispunivši svoju autorsku misiju – dao je filmove kakve prije nismo gledali.

>> Preminuo redatelj Wes Craven

Komentara 1

Avatar MENSA
MENSA
07:11 03.09.2015.

Ma dajte! Nemojte me da ne kažem ...."što"! kada netko netko svoj, navodno Stvaralački" potencijal iskazuje "u" i "na".....hororu, onda ne treba mnogo mudrosti da se zaključi kako je upravo taj čovjek jedan svekoliki......"horor" čega bi se ljudska vrsta trebalabala bar kloniti, ako već nema dovoljno snage i odslučnosti da to svekoliko ljudsko i "kreativno smeće" jednostavno zabrani i uništi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije