Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARKOKULTURA - Glazbeni fenomen

Novi meksički 'narodnjaci' romantične su ode dilerima

EL MONTE, CA - APRIL 18, 2010: Members of the band Buknas de Culiacan get ready to perform at Rancho Farallon during the launch event of Movimiento Alterado a new form of  Narco Corrido that is getting extremely popular. Narco Music are clubs mushrooming
04.10.2014.
u 15:30

Na otvorenju u 19 sati premijerno će biti prikazana "Narkokultura", atraktivni dokumentarac Shaula Schwarza o glazbenom fenomenu koji se razvio u jednom od najopasnijih dijelova svijeta – na meksičkoj granici sa SAD-om

Nakon što je iz njega iselilo u vrijeme ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos, u svojem možda najprirodnijem staništu u centru grada, zagrebačkom KIC-u, večeras se ponovno otvara Dokukino.

Na otvorenju u 19 sati premijerno će biti prikazana "Narkokultura", atraktivni dokumentarac Shaula Schwarza o glazbenom fenomenu koji se razvio u jednom od najopasnijih dijelova svijeta – na meksičkoj granici sa SAD-om, gdje je vjerojatnost da vas na ulici pogodi metak veća od one da vas udari automobil.

Jedina prava vlast

Mjesto radnje meksički je grad Juarez, tek mrvicu veći od Zagreba, u kojem su tijekom 2010. godine (u vrijeme snimanja filma) zabilježena 3622 ubojstva i stotine nestanaka, dok je u isto vrijeme u upola manjem susjednom El Pasu, naslonjenom na teksašku stranu granice, ubijeno tek petoro ljudi.

Taj golemi nerazmjer najbolje govori o bezakonju koje vlada na području u kojem su jedina prava vlast narkokarteli, a njihovi istaknuti članovi nove su kulturne ikone lokalnog stanovništva. U takvoj klimi razvio se glazbeni pravac narcocorrido, moderna verzija meksičkih narodnih balada koje su u povijesti često pripovijedale o životnim nedaćama običnog naroda.

Ljubiti ili ubiti?

Junaci narcocorrida uglavnom su narkobossovi ili njihovi egzekutori, čiji su pothvati neuvijeno opjevani: meksički narodnjački ekvivalent našem "volim piti i ljubiti" eksplicitno je "volim ubiti", kao što stoji u refrenu pjesme jednog od protagonista filma, koji umjesto o fatalnim ženama (još jedan klišej naših narodnjaka) pjeva o svojim – puškomitraljezima. Kroz dva paralelna narativa, prateći narcocorrido glazbenika Edgara Quintera i agenta CSI-ja Richija Sota, Shaul Schwarz snimio je žestok crnohumorni krimić o stvarnosti odrastanja na meksičko-američkoj granici, koja se u svijesti Europljana prečesto svodi na tri pojma – burrito, guacamole i sombrero. 

>> Dokukino od sada djeluje u KIC-u

>> Filmom “Che, novi čovjek” počinje zanimljiv program

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije