Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost

'Nazor' za životno djelo J. Buić, M. Kohn, Crnkoviću, Majdaku, Detičeku, Štivičiću

dodjela nagrada Vladimir Nazor
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/18
19.06.2015.
u 23:16

Emir Hadžihafizbegović je nagrađen za ulogu u filmu 'Takva su pravila'

U zagrebačkom muzeju Mimara uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije dodijeljene su nagrade Vladimir Nazor. Najviša hrvatska državna priznanja u kulturi dodjeljuju se za životno djelo i za najbolja godišnja ostvarenja.

Nezaobilazno djelo

Nagradu za životno djelo s područja književnosti dobio je poznati književnik i urednik Zvonimir Majdak, s područja glazbe kornist i dugogodišnji glazbeni pedagog Predrag Detiček, za filmsku umjetnost omiljeni filmski i televizijski scenarist i književnik Ivo Štivičić, s područja likovne i primijenjene umjetnosti tapiseristica i likovna umjetnica svjetskog glasa Jagoda Buić, s područja kazališne umjetnosti legendarna dramska umjetnica iznimnog i ne samo kazališnog opusa Marija Kohn, a s područja arhitekture i urbanizma arhitekt i pedagog Ivan Crnković.

Godišnju nagradu za književnost dobio je Josip Mlakić za nezaobilazni antiratni roman "Svježe obojeno" koji je objavila Fraktura, za glazbu samozatajna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, i to za vokalni recital "Nade i spomeni, hommage à Zinka Kunc" održan u ciklusu Moderato cantabile Koncertne direkcije Zagreb uz pijanisticu Juliju Gubajdulinu.

Daroviti slikar

Za filmsku umjetnost odličan sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović za ulogu u filmu "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, za koju je već primio niz nagrada, za likovnu i primijenjenu umjetnost daroviti slikar Marko Tadić za izložbu Pogled u čudu koja je bila održana u Galeriji Galženica, za kazališne umjetnosti izvanserijska glumica Jelena Miholjević za ulogu Olge u predstavi "Tri sestre" Dramskoga kazališta Gavella u režiji Slobodana Unkovskoga, a za arhitekturu i urbanizam Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera i Juan José Núñez Andrade za školu i vrtić u zagrebačkom naselju Kajzerica.

>> Ako je sve umjetnost, onda ništa nije umjetnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije