Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezavisna kina

Nagrađivani dokumentarac ‘Ples s Marijom’ uz flash mobove i plesne točke

Dokumentarac Ples s Marijom
Foto: Promo
1/4
25.03.2015.
u 16:30

Film govori o 90. godišnjoj argentinskoj plesačici i plesnoj pedagoginji Mariji Fux i njezinoj plesnoj metodi koja se temelji na unutrašnjim ritmovima

S prvim danima proljeća, krajem ožujka i u travnju u nezavisna kina diljem Hrvatske stiže Ples s Marijom, dokumentarni film o 90. godišnjoj argentinskoj plesačici i plesnoj pedagoginji Mariji Fux i njezinoj plesnoj metodi koja se temelji na unutrašnjim ritmovima.

Kao posebnu atrakciju kojom se najavljuje 29. travnja, Svjetski dan plesa, kina u Varaždinu i Puli pripremljene su uzbudljive plesne točke, dok će plesači u Rijeci i u Zagrebu najaviti film uz tzv. flash mob, spontani ples na ulicama.

U svom studiju u srcu Buenos Airesa, u 90. godini života Maria i danas pleše i podučava. Njezini pokreti odišu i elegancijom i energijom mlade plesačice. U njezinom studiju svi su dobrodošli, bez obzira na predispozicije, spol i starost. Plesna metoda Marije Fux temelji se na unutrašnjim ritmovima i na simbiozi s glazbom.

Često radi s osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama i organizira mješovite plesne grupe. Svi imaju prliku da razviju svoj način izražavanja i talent. U njezinom jedinstvenom pogledu na ljudsko tijelo ne postoji koncept hendikepa, već ujedinjujuća ideja granica i njihovog prelaženja. Nakon nekog vremena, mnogi njezini učenici procvjetaju, kao da se u njima budi nova energija. Svi oni sudjeluju u najstarijoj ljudskoj borbi - borbi ljudskih bića protiv vlastitih ograničenja.

Ovaj debitantski dugometražni film talijanskog redatelja Ivana Gergoleta prvi je dokumentarac koji je uvršten u program prestižnog Tjedna kritike u sklopu Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio nagradu Civitas Vitae prossima.

Povodom hrvatske kino-distribucije filma i kao najava Svjetskog dana plesa, publiku u nekoliko hrvatskih gradova očekuju brojna plesna iznenađenja, flash mobovi i plesne točke uoči projekcija. Raspored projekcija i plesnih događanja pratite na Facebook stranici filma https://www.facebook.com/plessmarijom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije