Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI KIPIĆI

Na Oscare jurišaju Birdman, Dječaštvo i Igra oponašanja

michael keaton, ethan hawke
Foto: Pixsell
15.01.2015.
u 10:09


Zlatni globusi, BAFTA i nagrade kritike relevatno upućuju na favorite

Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti danas će, u rano poslijepodne po našem vremenu, objaviti nominacije za 87. dodjelu Oscara. Za najblistaviju filmsku nagradu obično se već tijekom godine stvori popis favorita pa na nominacijama bude malo iznenađenja, osobito otkako je Akademija prije nekoliko godina odlučila da kategoriju najboljeg filma proširi na deset kandidata. Osim toga, postoji nekoliko pokazatelja trendova raspodjele simpatija, relevantnijih od onih u hrvatskoj politici, kao što su Zlatni globus, BAFTA ili razne nagrade strukovnih udruga i kritičara.

Sigurni zgodici

Tako se i ove godine može s priličnom sigurnošću nanizati nekoliko naslova koji bi se trebali na naći na listi. Među prvima su dobitnici nagrada "Dječaštvo", "Birdman" i "Igra oponašanja". Osim što su sva tri filma u startu bila hvaljena kao jaki kandidati za Oscara, "Dječaštvo" je prije nekoliko dana osvojilo Zlatni globus, "Birdman" je nakon premijere na festivalu u Veneciji krenuo osvajati nagrade po svijetu, a "Igri ponašanja" govori u prilog nagrada publike na festivalu u Torontu koja je, statistički gledano, posljednjih godina pokazivala veliko poklapanje s ukusom Akademijinih glasača. Ovom filmu kritika nije baš bila naklonjena pa, iako kritičari ne glasaju, njihove bi ocjene mogle imati određenu sugestivnu moć na članove Akademije.

Među filmovima koji imaju velike šanse ući u deset nominiranih u prvom su redu "Grand Budapest Hotel" Wesa Andersona i "Teorija svega" Jamesa Marsha. Blizu su im hvaljeni triler "Nestala" Davida Finchera, "Snajperist" iza kojega stoji Clint Eastwood, legenda kakve obično imaju dobar prolaz kod glasača, te "Selma" o Martinu Lutheru Kingu.

U kategoriji najboljih redatelja glavna će se borba voditi između tvoraca najvećih favorita među filmovima: Richard Linklater ("Dječaštvo") i Alejandro González Iñárritu ("Birdman").

Foto: Instagram

Inercija glasača

No kategorija najboljeg redatelja, kao i sve ostale, ima samo pet kandidata pa u procjenama ostalih imena treba biti nešto obazriviji. Puno se hvalilo Wesa Andersona ("Grand Budapest Hotel") iako je njegov specifični uvrnuti stil konstanta, David Fincher uvijek ima velike šanse, osobito ako "Nestala" inercijom povuče i u drugim kategorijama, ista bi pojava u slučaju "Igre ponašanja" mogla kandidirati Mortena Tylduma, a ni tu ne treba zanemariti sklonosti glasača prema Clintu Eastwoodu.

Predvodnici popisa favorita za nominacije u kategoriji najboljeg glavnog glumca su Michael Keaton ("Birdman") i Eddie Redmayne ("Teorija svega"), a dobije li Benedict Cumberbatch nominaciju za "Igru ponašanja", to bi mu već trebao biti jako velik uspjeh jer čini se da su mu šanse za samu nagradu znatno manje nego prethodnoj dvojici.

Kad je riječ o njihovim kolegicama, u ovom bi se trenutku najviše ljudi za nagradu vjerojatno kladilo na Julianne Moore ("Stil Alice"), a veliku će konkurenticu imati sasvim sigurno u Rosamund Pike ("Nestala"). Od svih najvažnijih kategorija ova bi mogla imati najviše nominacija koje nisu povezane s drugim kategorijama.

>>Zlatni Globus za 'Boyhood', film o odrastanju koji se snimao čak 12 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije