Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Matanićev 'Zvizdan' u konkurenciji Canneskog festivala!

Zvizdan
16.04.2015.
u 12:07

Da bi se ovako nešto moglo dogoditi, prije dva tjedna najavio je uvijek dobro obaviješteni magazin Screen koji je jedino Matanića i Kusturicu istaknuo kao moguće kandidate iz regije Balkana

Film „Zvizdan“ Dalibora Matanića ušao je u selekciju međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, u selekciji Un certain regard. Hrvatski audiovizualni centar danas je u podne u zagrebačkoj Gliptoteci organizirao press konferenciju sa službenom objavom velike vijesti i prigodnim slavljeničkim druženjem na kojem su se okupili domaći filmaši da bi s Matanićem proslavili uspjeh kakav nova hrvatska kinematografija još nije zabilježila.

Naime, dosad smo imali filmove (Brešan, Ogresta, Sviličić) na preostala dva najveća međunarodna filmska festivala, onima u Berlinu i Veneciji, imali smo i filmove u konkurenciji za nagradu Europske filmske akademije, ali Cannes, najveći, dugometražnim je filmovima bio nedostupan, čak i u segmentu koprodukcija. Dosad smo imali nešto uspjeha s kratkometražnim filmovima u službenim selekcijama, a među njima je i Matanićev „Tulum“ bio prikazan u selekciji Tjedan kritike.

Da bi se ovako nešto moglo dogoditi, prije dva tjedna najavio je uvijek dobro obaviješteni magazin Screen koji je jedino Matanića i Kusturicu istaknuo kao moguće kandidate iz regije Balkana, ali ta je objava djelovala previše dobro da bi ju se prihvatilo kao gotovu stvar. A zbog krutih pravila festivala nikakvu potvrdu, pa ni njezinu naznaka, prije današnjeg službene objave nije se moglo dobiti.

Film „Zvizdan“ Matanić je počeo snimati u listopadu prošle godine na Peručkom jezeru i zahvaljujući tome što je s montažom (Tomislav Pavlic) započeo usporedo sa snimanjem imao je sasvim dovoljno vremena – za njegove pojmove čak i neuobičajeno dugo, četiri mjeseca – na miru izmontirati i prijaviti film u Cannes. Filmska priča smještena je u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Pratimo tri ljubavne priče od kojih je svaka zapravo priča o zabranjenoj ljubavi, a glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković.

Hrvatska je kinematografija u prošlosti nešto bolje stajala s Cannesom. Upravo je ondje, na prezentaciji hrvatskih animiranih filmova 1959. godine, skovana sintagma „zagrebačka škola crtanog filma“ koja se zadržala do danas kao pojam svjetski prepoznatog i priznatog umjetničkog vala, a kratki film „Moj stan“ Zvonimira Berkovića o problemima stanovanja osvojio je 1962. godine nagradu za najbolji film. Ali opet uspjeh Matanićeva „Zvizdana“ nije samo rezultat za pamćenje u novom hrvatskom filmu nego u njegovoj cjelokupnoj povijesti.

>> Počelo snimanje Matanićeva filma 'Zvizdan' o tri zabranjene ljubavi koje prati teret prošlosti

Komentara 2

Avatar jebb
jebb
12:28 16.04.2015.

To mora da je neka pogreska. Njegov krajnji domet je pulski festival ili neki od regionalnih festivalcica. Ili je ovo znak da filmski festival u Cannesu vise nije ono sto je nekad bio? U slucaju da je to istina, onda je to velika ljaga na organizatore. Dok nas UEFA kaznjava zbog "za dom spremni", film jednog osvjedocenog fasiste se prikazuje rodnoj zemlji predsjednika UEFA-e!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije