Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cannes

Matanićev 'Zvizdan' osvojio nagradu žirija u programu 'Un Certain Regard'

zvizdan cannes
Foto: Doug Peters Photo: Press Association/PIXSELL
1/8
23.05.2015.
u 19:49

Film je premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti, a natjecao se u kategoriji Un Certain Regard

Zvizdan, film Dalibora Matanića, osvojio je nagradu žirija u kategoriji Un Certain Regard! Film je premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti, a natjecao se u kategoriji uvedenoj 1978. u sklopu koje se predstavljaju filmovi različitih stilova, originalna i drugačija djela za koja se očekuje da će biti međunarodno prepoznata.

"Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu." izjavila je povodom objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić. 

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom. Podsjetimo, Zvizdan je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta. 

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux. Publika ga je ispratila gromoglasnim pljeskom.

'Zvizdan' se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

>> Gromoglasni pljesak Zvizdanu u Cannesu

>> Matanićev 'Zvizdan' u konkurenciji Canneskog festivala!

Komentara 52

SH
srce_hrvatsko
21:24 23.05.2015.

Dakle,Matanić..još jedan koji 'ne mrzi'..

BU
Bulaba
20:21 23.05.2015.

"nagradu žirija za najbolji film programa!"...da bude jasnije, film se natjecao u "eksperimentalnoj" kategoriji Un Certain Regard, a ne u glavnoj kategoriji, a osvojio je samo nagradu žirija, a ne nagradu Un Certain Regard, pobijedio je islandski film Rams.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
20:22 23.05.2015.

ma losi filmovi iz regije dobijaju nagrade samo ako su multikulti...gay...fore tipa ko nas bre zavadi...ciganske cerge u paklu hrvatske svakodnevnice itd...da rezimiram nisam gledao ali uvjeren sam da je film los...ali zbog teme osvajat ce nagrade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije