Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalno!

Matanić: Film je 'dug' 5 godina i Cannes je za nas velika bitka

26.02.2013., Zagreb - U Cinestaru Branimir Centar odrzana svecana premijera filma Zagonetni djecak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL
17.04.2015.
u 14:15

Bit će prikazan u prestižnoj Un Certain Regard selekciji, gdje dosad novih hrvatskih dugometražnih filmova nije bilo

Ovo je jako velika bitka. Prijavljeno je nekoliko tisuća filmova, a trideset-četrdeset filmova ući će u selekciju, tako da tu nikada ništa ne očekujete. Ali bili smo dosta smireni u vezi s filmom koji smo pripremali pet godina i znali smo da smo napravili dobar film, s jakim stavom protiv mržnje – kaže Dalibor Matanić nekoliko trenutaka nakon objave da je njegov film "Zvidan" ušao u službenu selekciju Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje dosad novih dugometražnih hrvatskih igranih filmova nije bilo.

– Radnja filma odvija se u dva susjedna sela, različitih nacionalnosti, u Dalmatinskoj zagori, a pratimo po dvoje mladih likova u tri različite dekade: 1991., 2001. i 2011. Pratimo njihovu ljubav i mogućnosti zaljubljivanja unutar mogućnosti koje im ovo društvo, povijest i religija daju. Cijeli lokalitet postavlja im prepreke: one su nekada izvana, kao 1991., ali najčešće su nevidljive i vrlo često u njima samima. I pratimo njihovu snagu da se uzdignu iznad toga svega. Naglašavam da je film moj stav prema cijelom ovom kraju, ne samo Hrvatskoj nego i regiji. Po meni je to velika močvara puna nesnošljivosti, podjela i mržnje. Toliko se nataložilo zla, frustracije, nečega što nema nijedan plemeniti poriv, a to sve najčešće usadilo među ljude zbog politike, zbog događanja, ratova, religijskih i nacionalnih razloga. I na žalost, umjesto da se toga sve više rješavamo, ta tema sa svim novim podjelama postaje još aktualnija nego prije pet-šest godina kada sam priču započeo – ističe Matanić.

Vaši su filmovi dosta raznoliki: neki djeluju kao stilske ili žanrovske vježbe, neki su kompleksniji. Gdje biste svrstali "Zvizdan" koji djeluje dosta slojevito?

Baza sigurno postoji u nekima od prethodnih filmova, ali "Zvizdan" je baš moj autorski stav prema svijetu, više nego ijedan film prije. To je čisti autorski stav, bez ijednog kompromisa. Po meni, sam ovim filmom krenuo uvis, uzdignuli smo se da vidimo kako izgledamo kao u nekoj vrsti ogledala i što to ogledalo reflektira.

Već ste u vrijeme snimanja počeli montažu filma. Jeste li hvatali rok za prijavu za Cannes?

Montažer Tomislav Pavlic i ja toliko se već razumijemo da nam je to već ustaljeni princip rada. Nismo baš lovili neki rok, ali uvijek se za filmove radi festivalska shema. Obično su to snovi, ali ovdje se to i ostvarilo.

Ravnatelj HAVC-a Hribar rekao je da ovo nije samo festivalski film, kakvi u nas obično imaju vrlo slabu gledanost u kinima, nego i da ima jak potencijal za publiku.

Taj je spoj jako teško postići i u Europi. Sve što je autorski ambicioznije nema neku gledanost. U slučaju "Zvizdana" veselim se susretu s publikom jer mislim da njegov nježan i romantičan pogled na ljubav ima veliku komunikativnost, i jako je provokativan bez da to naglašava i napadno iskazuje. Autorska mi je želja da svi oni ljudi koji mrze budu u sukobu s ovim filmom, u sukobu s time da ga vide i osjete. Mislim da bi tema mogla privući ljude koji ne odlaze u kino.

Kada bi se taj test trebao dogoditi?

S obzirom na to da je filmu odlično krenulo, to ćemo još vidjeti. Idemo prvo u Pulu.

>> Matanićev 'Zvizdan' u konkurenciji Canneskog festivala!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije