Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi i Jadranfilm spremaju remake

Valter - Frajerski film nosio je po svijetu puno više od socijalističke ideje

bata živojinović
26.03.2015.
u 15:39

Bata Živojinović prisjetio se kako su ga prepoznali i u pustinji Gobi

Ima već neko vrijeme da osvane vijest o snimanju prerade kultnog partizanskog filma "Valter brani Sarajevo" i uvijek je tretirana kao da one prethodne nije ni bilo. Dakle, svaki novi pomak u tom višegodišnjem procesu priprema, svaki novi potpis Vinka Grubišića ispred Jadran filma s nekim novim partnerom u Kini dobiva maksimalan i gotovo ekskluzivistički tretman.

Genijalna poruka

Stvar je razumljiva: s jedne su strane mediji gladni senzacija, a s druge ovaj je slučaj vrijedan snimanja vlastitog (dokumentarnog) filma s doista rijetko atraktivnim sastojcima. Za početak, imamo karizmatičan film Hajrudina Krvavca. U vrijeme nastanka 1972. godine nije ocjenjivan znatno bolje od većine drugih partizanskih filmova, međutim vrlo je brzo počeo poprimati kultni status kroz nekoliko značajnih faktora: 'johnwaynovski' kulerski lik Bate Živojinovića, pompoznu glazbenu temu Bojana Adamiča, maestralni spoj ratnog filma, vesterna i krimića, nezaboravne replike koje su ušle u svakodnevni govor ("pa gledaj ga, lafčino", "Strijelac zove Kondora") i naprosto genijalnu eksploatacijsku finalnu scenu u kojoj njemački oficir govori mladom kolegi da tek na odlasku, pokazujući na Sarajevo, uviđa tko je Valter:

"Pokazat ću vam ga... Vidite li ovaj grad? To je Valter!" Rijetko je koja scena iz partizanskog filma tako moćno, propagandistički ali emocionalno, širila poruku narodnog jedinstva.

S filmom su se, logično, prvi poistovjetili Sarajlije, kojima je i danas nešto poput DNK koda, a potom su svoju fascinaciju podijelili i s ostatkom Jugoslavije. Zabranjeno pušenje klanjalo se filmu u nazivu svoga debija "Das Ist Walter!".

No fascinacija nije bila samo lokalnog karaktera. Bata Živojinović ispričao je prije nekoliko godina da se svojedobno zatekao u pustinji Gobi, nigdje nikoga, tek neka sklepana kućica iz koje je izašao čovjek i, kada ga je vidio, uzviknuo: "Valter!" Film je bio osobito popularan u Kini gdje je Živojinović imao status božanstva. Bilo je takvo vrijeme, američkih filmova u kineskim kinima nije bilo, ali frajerski film "Valter" donio je sa sobom nešto više od razmjene kulturnih sadržaja između socijalističkih zemalja.

45 godina kasnije

Stoga nije nimalo čudno da su za preradu filma zainteresirani upravo Kinezi i to upotpunjuje atraktivnost priče o Valteru gotovo 45 godina kasnije, pri čemu je u ovom trenutku najvažnije novo staro pitanje: "Tko je Valter?"

>> Valter će ponovno braniti Sarajevo

Komentara 5

NE
Neba
08:57 27.03.2015.

Kina i Sjeverna Koreja, uzor nasim regionasima

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:32 31.03.2015.

Remake? "Valter pali Sarajevo".

SL
slovenc007
18:14 26.03.2015.

Legendarni film!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije