Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLLYWOOD PROTIV DIKTATORA

Kim Jong-un izbjegao filmski atentat, oca su mu pogubili autori "South Parka"

23.12.2014.
u 17:40


Hollywood zadaje glavobolju diplomatima još od "Velikog diktatora" Charlieja Chaplina

Novinar britanskog Guardiana dobro je napisao da je Sony Pictures u samo godinu dana pokazao neviđenu hrabrost i neviđen kukavičluk. Prvo su, usprkos golemom nezadovoljstvu Pyongyanga, branili ideju snimanja filma u kojem dvojica novinara izvode atentat na sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, a potom su, ustrašeni prilično neuvjerljivim prijetnjama hakerske grupe koja je im je nedavno opustošila servere, odlučili odustati od kinodistribucije već dovršenog filma.

U međuvremenu je među zapadnim analitičarima stvoren konsenzus da je hakerski napad na Sony, koji je tu kompaniju izvrgnuo teškom ruglu, izveden iz Sjeverne Koreje kako bi onemogućio premijeru filma "Intervju" u kojem umire Voljeni vođa.

U bizarni skandal upleo se i američki predsjednik Barack Obama, zagrmivši da Sony nije smio popustiti pred prijetnjom "nekog tamo diktatora".

Obamina reakcija, iako je po mnogima samo dolila ulje na vatru, potvrdila je da je slučaj "Intervjua" nadišao problem filmske industrije i pretvorio se u prvoklasni vanjskopolitički skandal kakvog nijedan film u dugo vremena nije uspio izazvati. A kandidata je itekako bilo!

Još od Chaplinova "Velikog diktatora" koji je u prvim godinama Drugog svjetskog rata ismijao Adolfa Hitlera (i izazvao mnogo diplomatskog komešanja u tada još neutralnoj Americi), Hollywood gaji dugu povijest razjarivanja svjetskih vladara.

Iako su im još od okončanja hladnog rata omiljeni negativci islamistički teroristi, hollywoodske kamere okrenule su se prema Sjevernoj Koreji potkraj devedesetih kada je svijet zaintrigiralo ekscentrično ponašanje diktatora Kim Jong-ila.

Jedan od prvih "velikih" filmova smješten na sjevernokorejsko tlo bio je "Umri drugi dan" u kojem je Jamesa Bonda tumačio Pierce Brosnan, a vrhunac ludila dogodio se prije ravno deset godina kada su autori serije "South Park" predstavili animaciju "Tim Amerika: Svjetska policija" u kojoj američka paravojna policija svladava Kim Jong-ila, koji se u trenutku smrti pretvara u svemirskog žohara i majušnom letjelicom bježi u nepoznato.

U međuvremenu je snimljen tucet filmova u kojima se antagonizira Pyongyang, od visokobudžetnog američkog spektakla "Pad Olimpa" u kojem sjevernokorejski teroristi uništavaju Bijelu kuću do subverzivne danske dokukomedije "Crvena kapela" u kojoj redatelj Mads Brugger zloupotrebljava gostoljubivost Kim Jong-ilove vlade.

U svjetlu skandala oko povlačenja Sonyjeva filma, otkriveno je glavna meta "Intervjua" ponovno trebao biti Kim Jong-il, no kako je neočekivano preminuo 2011. godine, pred filmskim se nišanom našao njegov nasljednik Kim Jong-un. Za razliku od oca, mladi je diktator hakerskom diverzijom (zasad) uspješno izbjegao filmsko smaknuće.

Komentara 2

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
19:22 28.12.2014.

Ništa ja ne vjerujem. Hakeri iz Sjeverne Koreje su mi realna pojava kao pošteni hrvatski političari. Prvo su nerazvijeni i obmanuti propagandom, a sad odjednom imaju i računala i hakere i mogućnosti hakirati Sony. Nešto je tu mutno, netko je je rekao krivu laž pa onda optužio jadne SjevernoKoreance. Jedino što oni imaju je je glad, siromaštvo, bolesti i vjera u njihovoga vladara. Da imaju hakere bilo van ili unutar države oni se ne bi bavili sprječavanjem nego bi pomogli u distribuciji ovakvih stvari. A čemu i uopće postavljanje pitanja oko toga. Da slučajno ne bi netko unesao film u S. Koreu pa ga pustio na Narodnoj televiziji. Večina stanovništva ili ne zna za računala ili je negdje čula da postoje.

IM
Immanuell
17:56 13.01.2015.

Ista stvar se radi ovdje kao u francuskom listu čija je kompletna postava zaposlenika izbrisana s lica zemlje zbog njihove nevjerojatne gluposti. Oni su ismijavali islamskog proroka, ovi non - stop izazivaju na reakciju jednu od najvećih vojski svijeta. Kad se dogodi tragedija, bit će kasno, a glavni akteri kao i svi drugi maloumnici vikat će kako "nisu mislili da će tako nešto biti moguće". Kao i svi neporecivi glupani mislit će da su frajeri i mangupi, cerekati se kao da su im vrane mozak popile, dok ne dobiju zaprepaštene face, ali onda je kasno. Na žalost, obično bude kasno i za more drugih ljudi koji nit su luk jeli niti mirisali. To se u vojnom rječniku kaže "kolateralne žrtve" i "prihvatljivi gubici".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije