Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izraelski dokumentarac

'Jedno od troje' osvaja Grand prix 16. MFF-a

mmf
30.08.2015.
u 19:59

Hrvatskom filmu ‘Potrošeni’ redatelja Boruta Šeparovića, u dugometražnoj konkurenciji, pripalo je drugo posebno priznanje 16. MFF-a

Izraelski dokumentarac ‘Jedno od troje’, redateljice Sivan Ben Ari, pobjednik je 16. Mediteran Film Festivala. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je francuski film ‘Daphne ili dražesna biljka’, redatelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, dok je nagradu publike osvojio hrvatski film ‘Potrošeni’, redatelja Boruta Šeparovića.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Silvia Luzi, Nenad Dizdarević i Boris T. Matić za Grand Prix 16 MFF-a izabrali su izraelski film ‘Jedno od troje’, uz obrazloženje kako  je ’’potreba da autorica podijeli s publikom neobičnu i hrabru temu, nakon trogodišnjeg uloženog truda, rezultirala snažnim djelom, punim emocija i pozitivnih energija’’.

Prvo specijalno priznanje 16. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je filmu ‘U dubokom snu’, redateljice Marie Moreau, zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ''minimalističkim redateljskim postupkom, u intimističkoj atmosferi prikazuje potresno razmišljanje o smislu života’’.

Hrvatskom filmu ‘Potrošeni’ redatelja Boruta Šeparovića, u dugometražnoj konkurenciji, pripalo je drugo posebno priznanje 16. MFF-a uz obrazloženje da na ‘’jednostavan i upečatljiv način govori priču o projektu 55+, o generaciji koja se ne predaje.’’

 

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Roser Corella, Tomislav Bubalo i Hrvoje Horvat , najboljim progašava film francuskih redatelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, ‘Daphne ili dražesna biljka’ ističući kako se ‘’radi o intimnoj i provokativnoj priči ispričanoj na poetski način kreativnim i ambicioznim filmskim jezikom.’’

Posebno priznanje, u kategoriji kratkometražnog filma, pripalo je ostvarenju ‘Tišina’, španjolske redateljice Remediosa Malvareza jer je, kako su naglasili članovi žirija ‘’film fascinantna priča o ženi koju su poteškoće sa sluhom potakle da kroz glazbu i ples izrazi svoju osobnost’’.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija domaćeg filma ‘Hercegovina’ kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog dokumentarca ‘Citizenfour’.

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji je od 26. do 29. kolovoza trajao u Širokom Brijegu prikazano je 17 filmova u konkurenciji, pet dokumentaraca u programu ‘Domaćih autora’ te deset ostvarenja s animiranog festival NAFF.  U suradnji s Operacijom kino, na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega prikazana su dva igrana filma, dok je suradnja s filmskom mrežom HBO donijela i dva nagrađivana dokumentarna hita.

 

U cijelosti prenosimo govor dobitnice Grand Prixa 16. MFF-a, Sivan Ben Ari: ''Nakon iznenađujuće i uzbudljive večeri,...

Posted by MEDITERAN FILM FESTIVAL on 30. kolovoz 2015

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije