Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igra prijestolja

Koliko će likova bolno skončati u petoj sezoni svjetskoga hita?

igra prijestolja
Foto: PR
1/4
14.04.2015.
u 13:29

Najgledanija i najpiratiziranija serija na svijetu sinoć je službeno započela novu sezonu, četiri iduće epizode već "procurile" na internet Valar Morghulis Geslo serije u prijevodu znači "Svi umiru"

Gledati "Igru prijestolja" nalik je izluđujućoj vezi s osobom za koju baš nikad ne znate što će vam priuštiti, ali vam se previše sviđa da biste pomišljali na prekid. Izloženi ste stalnom stresu pokušaja traženja sustava u nečemu što djeluje potpuno nasumično, krize koje se nižu jedna za drugom tjeraju vas na oprez pri emocionalnom vezivanju, dok vas povišene razine adrenalina uvlače sve dublje u zapetljanciju, sve dok ne shvatite da je pet ujutro, a vi ste upravo odlgedali deset nastavaka u komadu i pitate se kako preživjeti do iduće godine kad kreće nova sezona omiljene serije. I tješite se kako je super da se ipak radi samo o televiziji, a ne nečemu što bi snažnije utjecalo na vaš privatni život.

Nikad toliko šokova

Sada kad "Igra prijestolja" kreće u svoju petu sezonu možemo reći da nikada u povijesti komercijalne televizije jedna serija nije izazvala toliko šokova kao ova, trenutačno najgledanija i najpiratiziranija serija na svijetu nastala na temelju knjiga Georgea R. R. Martina. Taj vremešni američki pisac poznat je po tome da mu baš nikakvo pravilo naracije nije sveto pa će iz vedra neba na samo nekoliko stranica knjige (ili u jednoj epizodi serije) pobiti cijelu ergelu najvažnijih likova, temeljito prerasporediti odnose moći, pa krenuti iznova graditi nositelje radnje.

Natjerat će nas da ih zavolimo, a potom će ih pretući, silovati i/ili gurnuti preko ruba zdravog razuma, pa pustiti da čekamo hoće li im presuditi odsijecanjem glave, paranjem utrobe ili nekim drugim sistemom eliminacije uvriježenim u svijetu koji je stvorio.

Kolege iz Washington Posta potrudili su se izbrojiti svih 456 smrti koje smo u krupnim kadrovima gledali u prve četiri sezone (ne računajući, dakle, masovna smaknuća, paljenje i slične načine "tamanjenja" čitavih vojski), koje su kategorizirali u interaktivnoj infografici koja ovih dana zabavlja mnoge korisnike interneta. Podjednako je zanimljiva i vrlo elaborirana mapa svih seksualnih interakcija u seriji (koje, dakako, uključuju brojna silovanja, incest i kastracije), kao i čitavi leksikoni najmoćnijih obitelji te ilustrirani vodiči za preživljavanje u svijetu R. R. Martina kojima je internet preplavljen, a sve češće dobivaju i tiskana izdanja.

Tri hrvatska grada

Početak pete sezone, koja je snimana na dosad najviše hrvatskih lokacija (u Splitu i okolici, Šibeniku i Dubrovniku), logično je potaknuo nove diskusije o tome koliko će strahota doživjeti zasad živi likovi te nas potaknuo na rekapitulaciju nekih od najvažnijih smrti koje su se dogodile u seriji.

Prvi veliki šok sigurno je bio ubojstvo Neda Starka, desne ruke kralja Roberta Baratheona koji ni sam nije dugo poživio, kao ni mladi Viserys Targaryen koji je uz pomoć također ubijenog Khala Droga namjeravao vratiti Sedam kraljevstva u ruke svoje nekoć vladajuće obitelji. Zakulisnim igrama na Željezno prijestolje zasjeo je mladi psihopat Joffrey Baratheon, no ubrzo se otkrilo da je riječ o djetetu koje je supruga ubijenog kralja začela s vlastitim bratom, što je izazvalo poplavu samoproglašenih kraljeva koji su jurnuli na njegovo mjesto. Drugu sezonu obilježile su njihove borbe, u kojima je glavu izgubio mladi Renly Baratheon, da bi u trećoj sezoni nastao pravi pokolj u kojem su, između ostalih, izginuli Robb, Talisa i Catelyn Stark.

Vrhunac četvrte sezone donio nam je smrti sedam glavnih likova, uključujući kralja Joffreya i njegova djeda Tywina Lannistera, ostavivši kraljevstvo u rasulu i podsjetivši nas još jednom da geslo "Igre prijestolja" glasi "Valar Morghulis". U prijevodu: "Svi umiru".

>> Zvijezde hit-serije 'Igra prijestolja' otkrivaju zašto vole snimati u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije