Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE FESTIVAL

Ovo su najatraktivniji fimovi ZFF-a

Film "Goli" redateljica Tiha K. Gudac
18.10.2014.
u 19:30

Mučne obiteljske drame u programu ZFF-a otvaraju rane današnjeg društva – od naslijeđa svjetskih ratova do sveopćeg otuđenja i korupcije

Sutra počinje 12. Zagreb film festival s jednim od jačih programa u posljednjih nekoliko godina.

Među filmovima iz glavnog natjecanja organizatori ističu "Ritam ludila", priču o usponu mladog jazz bubnjara u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija u režiji Damiena Chazellea koja je osvojila dvije nagrade u Sundanceu, te "Party Girl" o ostarjeloj partijanerici koja se ne može skrasiti, koji potpisuje čak troje francuskih redatelja.

Kao zanimljivosti iz glavnog programa dodali bismo film "Cure – život druge" Andree Štake snimljen u Dubrovniku, a premijerno prikazan na festivalu u Locarnu, te "Itsi Bitsi" danskog redatelja Olea Christiana Madsena, također sniman u našoj zemlji, koji je imao premijeru u Torontu.

U dokumentarnom natjecanju publiku će najviše zanimati "Goli" redateljice Tihe K. Gudac, koji je osvojio ovogodišnje Srce Sarajeva, a bavi se obiteljskom poviješću unuke jednog od zatvorenika na ozloglašenom Golom otoku.

Ograničeni debitantima

Među stranim dokumentarcima u programu ZFF-a najuspješniji međunarodni festivalski put dosad su imali "Presuda u Mađarskoj" redateljice Eszter Hajdú, koji se bavi suđenjem grupi neonacista koji su izveli niz teških napada na pripadnike romske manjine, te "Crvena armija" Gabe Polsky, koji se bavi dominacijom sovjetske škole hokeja na ledu u doba hladnog rata.

S obzirom na to da su glavni programi često ograničeni programskom odrednicom festivala, koji u natjecanju prikazuje samo debitantske radove, programsku ravnotežu tradicionalno donose popratni programi. Do ove godine koncentracija kvalitete koju su potpisivali veliki redatelji bio je program "Velikih pet", u kojem se i ove godine krije nekoliko sjajnih naslova, ali ZFF-ovoj publici možda će biti i zanimljiviji novi program "Ponovno s nama", u kojem se prikazuju filmovi redatelja koji su odrastali sa ZFF-om, kao što su Xavier Dolan i Taika Waititi.

Austrijska propaganda

Među atraktivnim reprizama, koje je u državi s tolikim brojem festivala gotovo nemoguće izbjeći, nikako ne propustite "Levijatan" Andreja Zvjaginceva u programu "Ponovno s nama" te "Idu" Pawela Pawlikowskog u "Danima LUX filma".

Iz godine u godinu sve su zanimljivije i "Kockice" u kojima se predstavljaju kratki filmovi mladih autora, najčešće studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Selektor Nenad Polimac u programu "Moj prvi film" ove godine predstavlja radove koji su pokrenuli rumunjski novi val, među kojima su prvi filmovi Florina Şerbana, Cristija Puiua i Cristiana Mungiua.

Za kraj, tu je i prigodni program "Prvi svjetski rat na filmu", u kojem možete vidjeti sve od austrijskih propagandnih filmova iz 1915. do zrelijim generacijama dobro poznatog "Atentata u Sarajevu" Veljka Bulajića iz 1975. godine.

>>Danski filmaši i danski kraljevski par na ZFF-u

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije