Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Dječak Mravac šarmantni je danski odgovor na Spider-mana

antboy
09.12.2014.
u 08:33

Umjesto naglaska na skupe akcijske prizore, Mravac očarava jednostavnošću, pa i naivnošću dječje avanture

Dok kinima vladaju visokobudžetni akcijski spektakli puput X-Men, Iron-mana i Batmana, malo se koja nezavisna produkcija usudi ponuditi svoj obol obilno eksploatiranom superjunačkom žanru.

Priča o odrastanju

Zbog toga je posebno odjeknula vijest da je danski Nimbus film (poznat po art-filmovima proizašlima iz pokreta Dogme 95, a odnedavno i po seriji Most) na kanadskom festivalu TIFF uspješno predstavio svoj prvi superjunački film "Antboy", inspiriran istoimenim stripovima Kennetha Bøgh Andersena.

Prekrasno snimljen, šarmantan i drugačiji od onoga što danas očekujemo od superjunačkog filma, "Antboy" je prije svega dječja komedija o odrastanju u sjeni popularnijih i prilagođenijih vršnjaka.

Glavni junak Pelle (talentirani Oscar Dietz) neprimjetni je 12-godišnjak koji, nakon što ga ugrize ozračeni mrav, razvije supermoći. Uz pomoć strip-fanatika Willhelma (Samuel Ting Graf) stvara identitet Dječaka Mravca, čiji je prvi zadatak osloboditi lijepu vršnjakinju iz ruku negativca Buhe (poznati danski glumac Nicolas Bro).

Ono što Mravca, osim očitih razlika u budžetima (iako je njegov kostim najskuplji u povijesti danske kinematografije), čini drukčijim od američkih superjunačkih filmova neopterećena je, nevina, pa možda i naivna atmosfera dječje avanture, bez pretjeranog "pumpanja" akcije, ali zato puna pomaknutih štoseva tipičnih za skandinavski film.

Kisela mokraća

Iako su ga američki gledatelji zbog toga prezirno otpisali kao infantilnu kopiju Spider-mana, nama je nakon godina predoziranja hollywoodskim junacima, prizor 12-godišnjeg danskog klinca koji u superjunačke avanture juri na biciklu, užasnut spoznajom da mu se mokraća pretvorila u mravlju kiselinu, došao kao dobro osvježenje.

>> Dokumentarac o sinu koji špijunira svog oca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije