Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL TOLERANCIJE

Dječak koji se skrivao u logoru smrti postao je simbol antifašizma

07.04.2017.
u 09:12

Gost Daniel Wildmann analizirat će utjecaj buržujske kulture na razvoj nacizma u Europi tridesetih godina prošlog stoljeća

Jedanaesti Festival tolerancije – JFF Zagreb ili, kako ga još zovu, Festival židovskog filma, održat će se od 8. do 14. travnja u kinima Europa i Tuškanac. Za svečano otvaranje festivala u kinu Europa organizatori, dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica festivala Nataša Popović, izabrali su igrani film “Gol među vukovima”, koji je snimljen prema istoimenom romanu Bruna Apitza iz 1958. godine. Priča je to o spašavanju trogodišnjeg dječaka koji je, skriven u koferu, stigao u koncentracijski logor Buchenwald nekoliko tjedana prije oslobađanja logora 11. travnja 1945. i kojeg su logoraši uspjeli spasiti od sigurne smrti skrivajući ga od SS-ovaca, u Istočnoj je Njemačkoj bila simbolom antifašističkog otpora.

Uz bogat filmski program, posjetitelji će moći sudjelovati i u drugim događanjima.

U ponedjeljak se u sklopu festivala u Talijanskom institutu za kulturu otvara izložba fotografija talijanskog umjetnika Gianluce Caprija pod nazivom “Uny-Diversity”. Autor je na fotografijama zabilježio izraz lica ljudi s četiri kontinenata i iz jedanaest zemalja pokazujući da ljudi, gdje god živjeli, osjećaju iste emocije. Caprijeva izložba će biti otvorena do 15. svibnja.

Za ljubitelje glazbe, pogotovo mlađe, pripremljen je program u kojem sudjeluju DJ Kuna, gypsy bend Valami swing, jazz-rock bend Edi Nulz i elektronički pop-kvartet Kids n cats.

Mlađoj generaciji namijenjena su i Edukacijska jutra, predavanja na kojima će se govoriti o vršnjačkom nasilju, socijalnoj nepravdi i diskriminaciji osoba drugih nacionalnosti, vjera ili rasa.

I ove će godine 10. travnja, već tradicionalno, predavanje održati Branko Lustig, koji će govoriti o Auschwitzu te kako je preživio taj najstrašniji nacistički logor, a gost predavač Daniel Wildmann 12. travnja analizirat će utjecaj buržujske kulture na razvoj nacizma u Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća.

>>Branko Lustig otkrio kako izgleda jedan 'dobar dan' u logoru

Komentara 1

D1
d12345
13:18 07.04.2017.

smrt komunizmu i liberalizmu sloboda narodu........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije