Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PO ČOVIKA' U TORONTU

Čudo je kako su se djeca navikla na ratne užase

10.09.2016.
u 13:00

Autorica Maja Hrgović u filmu progovara o danu kad se njen otac vratio iz zarobljeništva

Dok Hana Jušić i njeni suradnici slave u Veneciji, ekipa filma “Po čovika” nestrpljivo iščekuje današnju svjetsku premijeru svojeg djela u režiji Kristine Kumrić, nastalog po autobiografskim motivima scenaristice Maje Hrgović.

– Autobiografija je najzeznutija stvar koje se možete dohvatiti, to je lekcija koju vrlo rano svladate. Ispadne, na primjer, da komadi proze koji vjerno prenose neko proživljeno iskustvo “klapaju” i djeluju neuvjerljivo, a radnja koja je potpuno izmišljena djeluje autentično i prokrvljeno. Zato je “Po čovika” samo labavo naslonjen na priču o mojoj obitelji ‘91., kad mi je otac, pripadnik 4. gardijske brigade, zarobljen na dan pada Kijeva. Dva i pol mjeseca proveo je u Martićevu logoru, a film govori o danu njegova povratka – rekla nam je Maja Hrgović dodajući da je samo Franjo Dijak u ulozi oca, koji u filmu ne progovara ni riječ, gotovo kopija njezinog oca.

Dva stoljeća mira

U priči prema kojoj je film nastao očev povratak prikazan je kroz vizuru njegove kćeri, koja sve emocije u njihovu kompleksnom odnosu proživljava negdje duboko unutra, dok na van djeluje distancirano, na mahove čak okrutno. Tu je ulogu izvrsno odigrala mala Janja Avdagić.

– Film govori o iskustvu koje je univerzalno; o odrastanju, o tektonskim poremećajima bračnih odnosa, o načinima nošenja s traumom. Očekujem da će publika u Torontu vrlo dobro razumjeti sve te razine. Istina, blagoslovljeni su s dva stoljeća mira, ali nisu izolirani od svijeta u kojemu se u ovom trenutku vodi 370 oružanih sukoba – ocjenjuje Maja Hrgović koja primjećuje se Kanada intenzivno bavila posljedicama rata kad je otvorila granice izbjeglicama iz Sirije. U nizu slojeva ratnih trauma o kojima film “Po čovika” progovara, autorice se dotiču i krajnjeg oblika gubitka ljudskog dostojanstva, silovanja koje su doživjeli i brojni muškarci.

– O tome se ne govori, a slutim da nikad i neće. U tradicionalnom društvu poput našeg, povreda dostojanstva muškarca najveći je tabu. O silovanjima žena u ratu još i možemo govoriti, navikli smo, uostalom, na to da su žene česte žrtve. Ali ono što su u ratu prošli neki muškarci, društvo je brzo gurnulo pod tepih – primjećuje Hrgović. Film “Po čovika” ne zadire previše u to, kako kaže, konradovsko srce tame, samo u jednom bizarnom dječjem razgovoru izroni misao koja je tako strašna da svi ustuknu.

Mehanizam preživljavanja

– Tek sam nedavno osvijestila kako je zapravo čudovišna ta naša sposobnost adaptacije, kako je moja generacija proživljavala djetinjstvo i mladost u ratu, uzimajući tu situaciju zdravo za gotovo. Kao mali štakori, na sve smo se navikli, bilo nam je normalno pisati zadaću dok vani zavija sirena za uzbunu. Razmišljala sam o tome dok sam radila na scenariju, o tome kako je to zapravo tužno, što su naše generacije zaglavile u toj pukotini između dvaju svjetova: odraslog, punog jeze, nasilja, i pitomog svijeta djetinjstva. I pravo je čudo da nas to nije fatalno oštetilo, bar nije mene i ljude koje poznajem, zapravo se dogodio i paradoks: od potencijalnih ranjenih žrtava postali smo otporna vrsta, borci, sposobni ljudi – poentira naša sugovornica.

>> Ratna tragedija mog oca potaknula me na "Povratak"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije