Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dosta su veliki da ne budu mali'

Cijenjeni hrvatski glumac Ilija Ivezić preminuo u 90. godini života

Ililja Ivezić
Foto: Youtube Screenshot
14.04.2016.
u 16:42

Rođeni Ličanin svojom dugogodišnjom karijerom na velikim i malim ekranima stekao je poštovanje kolega i publike. Pamtit ćemo ga i po legendarnoj rečenici iz ''Smogovaca'': ''Oni su mali, ali su veliki. Odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.''

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, Ilija Ivezić napustio nas je danas u devedesetoj godini života, javlja Hrvatsko društvo filmskih umjetnika.

Rođeni Ličanin svojom dugogodišnjom karijerom na velikim i malim ekranima stekao je poštovanje kolega i publike.

Od 1950. nastupao je u kazalištu glumeći u tridesetak predstava, a najznačajnije priznanje dobiva za ulogu Grge Čokolina u ''Zlatarevu zlatu''. 

Filmski debi bilježi 1961. godine u filmu Fadila Hadžića ''Abeceda straha''. Glumio je u pedeset i pet filmova i bio cijenjeni glumac domaće filmske scene. 

Brojne nagrade

Na glumačkom festivalu u Nišu 1977. osvojio je Veliku povelju najboljem glumcu za ulogu u filmu ''Ludi dani'' Nikole Babića. Dobio je i dvije Zlatne arene za ''Zlatne godine'' Davora Žmegača iz 1993. godine, a 2000. i za film ''Maršal'' Vinka Brešana.

 

Upečatljive uloge ostvario je u filmovima ''Lisice'', ''U gori raste zelen bor'', ''Život sa stricem'', kao i u serijama ''Prosjaci i sinovi'' i ''Smogovci'', u kojoj je utjelovio inspektora Petrovića, Žandara, a pamtit ćemo ga po legendarnoj rečenici: 

''Oni su mali, ali su veliki. Odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali''.

Među posljednjim ulogama ona je Josipa Broza Titu u ostvarenju Igora Šeregija ''Poklon predsjednika Nixona''. Osim glume, režirao je i lutkarske predstavke i jedini je domaći glumac koji je glumio u svim filmovima iz serijala o Winnetou.

Vrijeme ispraćaja glumca Ilije Ivezića bit će naknadno objavljeno.

 

 

>> Gdje su danas Boško Buha, Buco iz Smogovaca, 'Lažeš Melita'...

>> Ivica Zadro: Zgromila me vijest da je umro naš Đuro ljudina

Ključne riječi

Komentara 6

SA
sasa13
17:03 14.04.2016.

Počivaj u miru LEGENDO.

XN
xnet0822
17:12 14.04.2016.

Zbogom, moj dobri susjede ! R.I.P.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:08 14.04.2016.

Pokoj mu duši, bio je pravi glumac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije