Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj i producent

Arsen Anton Ostojić: Dovršit ću posljednji film Dušana Vukotića

18.03.2017., Zagreb - Arsen Anton Ostojic, hrvatski filmski reziser.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
22.03.2017.
u 12:22

Redatelj priprema hrvatsku premijeru “Neparoždera”, ali i svojeg novog trilera “F20” koji prati avanture mladog para na hrvatskoj obali

Češka ima novog rekordera u gledanosti svojih animiranih filmova. Priču o čudnovatim bićima koja od para čarapa pojedu samo jednu vidjelo je do sada 320.000 Čeha. Neparožderi, kako je crtić u nas preveden, dijelom su i hrvatski uradak. Njegov je koproducent Filmosaurus Rex, tvrtka koju predstavljaju redatelj Arsen Anton Ostojić i njegov partner Hrvoje Vajić.

– U kontakt s producentom Ondřejem Trojanom i glavnim animatorom Petrom Horakom došao sam u početnim fazama realizacije, kad su Neparožderi bili tek u fazi grube animacije. Pročitao sam scenarij, vidio likovne predloške i predložio koprodukciju – započinje svoju priču Ostojić.

Predložak za scenarij bila je popularna češka dječja knjiga Pavela Šruta napisana prije desetak godina. Prevedena je i u Hrvatskoj upravo pod naslovom Neparožderi, što je Ostojiću bio dodatni motiv za ulazak u projekt.

Bez sumnje se može reći, nakon što smo odgledali sat i pol Neparoždera, kako se radi doista o vrhunskom uratku. Sjajna priča o suprotstavljenim bandama malih čudovišta koje ljudima kradu po jednu čarapu iz para, izuzetne animacije u cijelosti izvedene na računalima češkog animacijskog studija Alkay, sa simpatičnim likovima koji prirastaju srcu.

Uspjeh filma ne začuđuje jer glavni producent Ondrej Trojan već ima dvije nominacije za Oscara, jednu za režiju filma “Želary” te za produkciju filma “Moramo si pomagati”. I eto, sada producira jedan animirani, što je novost i u Ostojićevu opusu.

– Intrigira me raditi razne projekte, zanima me audiovizualna umjetnost, a animirani film također to jest. I u animaciji, kao i drugim vrstama, to je pričanje priče i prikazivanje emocija – reći će autor “Te divne splitske noći”, “Ničijeg sina” i “Halimina puta”.

– U početku sam imao poteškoća uvjeriti HAVC da je riječ o vrijednom projektu, no srećom što je animacija dugotrajan posao pa je bilo vremena da prepoznaju kvalitete projekta. Vjerovao sam u taj film, želio sam da budemo dio te produkcije, pa makar i u manjem dijelu od ukupnog budžeta od oko 1,8 milijuna eura koliko inače čitav projekt vrijedi – govori redatelj. Želja je Neparoždere pokazati hrvatskoj publici.

– Naš danski agent već je prodao film na nekoliko teritorija, nominiran je za nagradu Češki lav, dok u nas distributeri traže svoju računicu kako bi se obavila nahsinkronizacija na hrvatski i pojavio film u domaćim kinima. To je razumljivo, a vjerujem da će se to brzo i dogoditi – kaže Ostojić, pa otkriva da će i jedan od njegovih sljedećih projekata biti upravo animirani film ili, bolje rečeno, kombinacija žive slike i animacije.

– Čekaju me dugotrajne pripreme i rad na “Kristalnim otmičarima”, nerealiziranom projektu našeg doajena animacije i oskarovca Dušana Vukotića kojeg je smrt prekinula u namjeri da snimi taj film. I to je dječji film, vrlo zahtjevan, koji će se također raditi u produkciji Filmosaurus Rexa. No, prije toga čeka me dovršenje igranog filma “F20”, koji je pri kraju montaže, otkrit će i nastaviti kako je riječ o psihološkom trileru u kojem nema ništa od dnevne politike ili tema koje često opterećuju hrvatske filmove. Kao što nema niti kune potpore državnog novca, osim privatnog.

– To je priča o dvoje mladih koji se zaljube u gradu tijekom ljeta: djevojka raznosi pizze, dok mladić igra igrice te neprestano naručuje pizze. Oni ukradu novac njezinu ocu i bježe na Zrće da se malo provedu, a iz svega nastaje priča puna obrata, nasilja i seksa. Zanimljivo je kako je priču nadahnuto napisao Hrvoje Sadarić, zaposlenik u Saboru koji je 4 godine bio pomoćnikom ministrice Milanke Opačić. S tim scenarijem prije više godina pobijedio na natječaju za mlade scenariste kojeg udruga koju vodim organizira već desetak godina. Riječ je o netipičnom hrvatskom filmu pa se nadam se da će F20 biti prihvaćen kao i moji prijašnji filmovi – kaže Arsen Anton Ostojić.

>>Sramim se većine filmova o Domovinskom ratu i bilo bi mi draže da nisu snimljeni

>>Pogledajte Mustafu Nadarevića u ulozi Janka Bobetka u 'Generalu'

Komentara 1

Avatar Merkwürdigliebe
Merkwürdigliebe
12:49 22.03.2017.

Gsp. Ostojić je jedna od iznimaka hrvatskog filma jer iza njega stoje kvalitetna djela i jedan je od rijetkih koji je uspio na životan i stvaran način prikazati strahote rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije