Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert u Lisinskom

Filharmonija i 50 pjevačkih zvjezdica za 50. rođendan Dražena Petrovića

maestro Leopold hager
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
23.10.2014.
u 00:05

Za sportaša koji se pamti kao košarkaški Mozart izvodit će se upravo djela salzburškog genija

Dražen Petrović navršio bi 22. listopada ove godine 50 godina, a u povodu tog datuma i u spomen na velikog sportaša Zagrebačka filharmonija i Djevojački zbor Zvjezdice u subotu, 25. listopada organiziraju koncert u velikoj dvorani Lisinskog.

Zbog virtuoznog sportskog umijeća legendarnog se sportaša, tragično poginulog 7. lipnja 1993. godine, uvriježilo nazivati košarkaškim Mozartom, a iz tog nadimka nastao je i plemenit običaj slavljenja njegovog života koncertima klasične glazbe, i to upravo djelima salzburškog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta. Tako će i ovaj put orkestar Zagrebačke filharmonije svirati jedno od najpoznatijih i kod publike najomiljenijih Mozartovih remek-djela, 40. simfoniju u g-molu.

Ali, još ljepšom simbolikom bit će obilježen prvi dio koncerta kada će se filharmoničarima u čast 50. rođendana Dražena Petrovića pridružiti pedeset pjevačkih zvjezdica, članica proslavljenog zagrebačkog Djevojačkog zbora Zvjezdice, a jednako izvrsne mlade solistice bit će sopranistica Antonija Dunjko, mezzosopranistica Iva Krušić i altistica Sonja Runje.

Svi ti zvonki glasovi udružit će se u rijeđe izvođenoj, a izvanredno ljupkoj i razigranoj Missi brevis, KV 49, u G-duru. Skladba je osobito prikladna za izvedbu u čast jednog mladog izvanrednog života jer predstavlja istinsku iskru genija kao djelo koje je Mozart skladao dok mu je bilo samo dvanaest godina.

Pjevačka mladost i svirački entuzijazam bit će spojeni s majstorskim iskustvom i za Mozartovu glazbu osobito velikim autoritetom austrijskog maestra Leopolda Hagera (na slici). Rado viđen stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije s orkestrom će nastupiti i dan ranije, u Crvenom ciklusu, kada su na programu ulomci iz Smetanine opere Prodana nevjesta sa solisticom Tamarom Franetović Felbinger te Slavenski plesovi Antonina Dvořaka. 

>> Uz veliko priznanje Dešpalju, zablistali solisti iz orkestra

>> Filharmonija nije zaboravila ni jubilej Milka Kelemena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije