Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvio Marić:

Fernando Santos se baš nikada nije nasmijao

Portugal slavi naslov europskog prvaka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.07.2016.
u 14:58

– Santos me i doveo u Porto, a o njemu mogu reći da je i tada bio veliki gospodin koji je stajao iza svake svoje riječi.

Iako je cijeli turnir bio ozbiljan, često i smrknut, na kraju se i on slomio. Portugalski izbornik Fernando Santos zaplakao je od sreće nakon što je Portugal odveo na krov Europe. Nije mogao sakriti sreću kada su ga njegovi igrači počeli bacati u zrak. Santos je nesumnjivo dokazao da je najbolji izbornik ovogodišnjeg Eura, svi potezi koje je vukao pokazali su se odličnima.

Bio je prevaga za naslov

Hrvatsku je u osmini finala pobijedio s dva džokera s klupe, Sanchesom i Quaresmom, a pobjedu u finalu donio mu je Eder, igrač koji je prije toga u šest utakmica odigrao svega 13 minuta! No, Santos je osjetio da je baš tamnoputi napadač čovjek odluke za finale. Da je vrhunski taktičar, potvrđuje i podatak da je jedini izbornik koji je na Euru koristio baš sve igrače, izuzev dva rezervna golmana.

– Santos je najzaslužniji za naš naslov, nakon izlaska Ronalda potpuno je izmijenio taktiku, no mi smo mu vjerovali da je dobitna – rekao je nakon utakmice Pepe.

Santos je bio prevaga koja dijeli odličnu od vrhunske momčadi. Na žalost, tu prevagu Hrvatska u izborniku Anti Čačiću nije imala. Najbolje to pokazuje sljedeća usporedba. Santos je u finalu, i to praktički već u 7. minuti, ostao bez najboljeg igrača Cristiana Ronalda. No nije očajavao, već je prvo u igru uveo Quaresmu, a kasnije i junaka Edera.

Hrvatska je pak u 62. minuti utakmice protiv Češke ostala bez vođe Modrića, no naš izbornik taj hendikep nije znao nadoknaditi. On je na Lukinu poziciju uveo Matea Kovačića, a posljedica je bila raspad naše igre i konačnih 2:2. Također, Santos je u vatru gurao mladog Sanchesa, a Čačić je Pjacu uveo tek posljednjih 10 minuta protiv Portugala.

Santosa nije bilo briga što su mu mnogi prigovarali zbog predefenzivne igre. On je odijelo šivao od materijala koji je imao.

– Svima koji su kritizirali našu igru poručujem da smo mi bili mirni poput golubica i mudri kao zmije. Zato smo prvaci – rekao je Santos.

I tu je potpuno u pravu, jer zavijek će ostati upisano da je Portugal europski prvak 2016. godine, a nitko se neće sjećati da su se do osmine finala provukli s tri remija.

Santos ima i neke zajedničke osobine s Antom Čačićem. Naime, obojica su veliki ljubitelji elektronike. Ante Čačić serviser je TV-a i radija, a Santos je inženjer elektronike. Taj posao radio je sve do 35. godine.

Radio kao elektroničar do 35.

– Bio sam šef elektronike u jednom hotelu u Estorilu, a kada sam sa 35 postao glavni trener, morao sam dati otkaz. I danas mi je ponekad žao zbog toga – kaže Santos.

Tijekom karijere Santos je trenirao i petoricu Hrvata – Silvija Marića u Portu, Roberta Jarnija, Gorana Vlaovića i Danijela Šarića u Panathinaikosu te Darija Krešića u PAOK-u. Silvio Marić dobro se sjeća sezone 2000./2001. sa Santosom.

– Santos me i doveo u Porto, a o njemu mogu reći da je i tada bio veliki gospodin koji je stajao iza svake svoje riječi. Odličan je strateg, taktičar, što je dokazao i sada na Euru – kaže Marić, koji je upoznao i “strogu” Santosovu stranu.

– Nije tip trenera koji je u prijateljskim odnosima s igračima, već inzistira na disciplini i distanci. Kada smo ga jednom preko tadašnjeg kapetana Vitora Baije molili da promijeni taj strogi odnos te da se počne smijati i šaliti, obećao je da će se promijeniti, ali ipak nije. Jednostavno je bio takav, strog i odmjeren – otkrio je Marić.

A kakvi su mu bili treninzi?

– Bio je često i tiranin, kod njega nikada nije bilo kompromisa. No, uvijek je znao što želi i dolazio je do uspjeha – zaključio je Marić.

Komentara 1

IB
ivica.barac.62
18:02 12.07.2016.

Trener je 13 igrac.Santos je to dokazao sa nikakvom Grckom I prosjecnim Portugalom.Mozda bi mu Suker mogao ponuditi posao za SP u Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije