Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Gudelj

Spasio sam Ćorluku, a zbog Badelja razbio klupu! Perišić je bio 'novi Boban', a Srna je umalo završio u Varteksu

16.06.2016., Split - Ivan Gudelj nogometni trener kroz cije je ruke prosao velik broj reprenzativaca Hrvatske u mladjim uzrastima. Fotografije iz obiteljskog albuma. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
23.06.2016.
u 23:10

– Od reprezentativaca koji su na Čačićevu popisu, kroz moje ruke nisu prošli Brozović, Mandžukić, Vida, Rog, Subašić i “Švicarac” Rakitić – govori Ivan Gudelj za tjednik Max

Legendarni Hajdukov nogometaš i dugogodišnji izbornik hrvatske kadetske reprezentacije Ivan Gudelj (55) iz Splita pažljivo prati sva događanja u taboru vatrenih u Francuskoj. Naravno, s neskrivenom emocijom, privrženošću prema nacionalnoj momčadi, jer ipak, kako kaže Gudelj, “sve su to nekada bila moja dica”.

– Od reprezentativaca koji su na Čačićevu popisu, kroz moje ruke nisu prošli Brozović, Mandžukić, Vida, Rog, Subašić i “Švicarac” Rakitić – govori za tjednik Max! Ivan Gudelj, izbornik sa 17-godišnjim stažem u kadetskoj reprezentaciji, a danas instruktor HNS-a za Dalmaciju.

Velike sumnje u Vedrana

Umjesto o francuskoj ekspediciji, s Gudeljem smo razgovor otvorili o njegovoj tihoj patnji, nesuđenom sudioniku Eura Alenu Haliloviću.

– Žao mi je što Alen nije na Europskom prvenstvu, premda ne želim dovoditi u pitanje Čačićeve odluke. Alen je imao odličnu sezonu u Španjolskoj i vjerujem da će u sljedećoj još više rasti. Naime, držim da je posrijedi jedan od najvećih talenata koje smo ikada imali, te da će u budućnosti postati standardni reprezentativac i za A vrstu nastupati u kontinuitetu. Za Halilovića bi bilo dobro kada bi napustio Gijon i otišao igrati u neku momčad koja gaji napadački nogomet i nema pritiska i neizvjesnosti oko ostanka u ligi. Za mladoga igrača to je preveliko opterećenje – naglašava Gudelj, kod kojega je Alen bio kapetan reprezentacije.

Okrenimo se sada aktualnim “Francuzima”. Koji je od naših reprezentativaca prošao najteži put?

– Recimo da je najviše sumnji bilo u Vedrana Ćorluku. Sa 16 godina bio je visok, pomalo nezgrapan, i mnogi u njemu nisu vidjeli veliki potencijal. Ja naravno nisam sumnjao jer sam uočio da momak ima sjajnu tehniku, služio se s obje noge... Sjećam se jednoga događaja koji mu je možda i usmjerio karijeru. Na utakmici kadetske reprezentacije u Rovinju protiv Rusa, u kojoj smo bili poraženi 2:3, Vedran je bio prekomotan, upuštao se u driblinge, olako gubio lopte i bio je krivac za dva pogotka. Uslijedile su ogromne kritike na njegov račun od strane jednoga nogometnog djelatnika kojega ne želim imenovati: “tko je ovoga pozvao, pa dokle ćete ga još držati u momčadi...”. Međutim, nisam pokleknuo; obavio sam razgovor s Vedranom u kojemu sam naglasio kako oko njega nemam niti najmanju dvojbu. Ohrabrio sam ga i, naravno, stavio u igru na sljedećoj utakmici protiv Norveške, na poziciju zadnjeg veznog, na kojoj je bio sjajan. I nakon nje više nije bilo dvojbi hoće li Ćorluka postati igrač ili ne – ispričao je Ivan Gudelj.

Zbog Badelja razbio klupu

Darija Srnu uočio je u 13. godini na selekciji u Krvavcu, nakon što je na talentiranog dečka upozorio legendarni trener Ante Prce.

– Za pet minuta bilo mi je sve jasno, to je ekstratalent! Kada smo imali kampove, njegov pokojni otac znao me zamoliti, “pripazi malo na Darija, malo mi je neuhranjen...” Nosio je desetku, igrao veznoga, pravi znalac, kreator, i malo je nedostajalo da završi u Varteksu. Naravno da takav talent nije mogao promaknuti iskusnom oku Stanislava Vugrinca.

Ivana Perišića u kadetskim danima Gudelj je, zbog nogometnog znanja i liderske crte, nazivao “novim Bobanom”. Gudelj će priznati da mu je ponekad na živce išla nonšalancija Ivana Strinića, a zbog Badelja jednom je čak razbio okvir trenerske klupe...

– Ivanu sam jednom zgodom u poluvremenu utakmice kazao: “Da mogu nekome zalijepiti pljusku, ti bi bio prvi!” A dečko je poštenjačina, sve zadaće odrađuje odgovorno, školski, za primjer drugima. Badelj je, pak, jednom, igrajući desnog bočnog na EP-u u Italiji protiv Izraelaca, radio neku ekshibiciju, izgubio loptu i primili smo gol. Na to sam izgubio živce, raspalio šakom u plastični okvir klupe koji se raspao – prisjetio se Gudelj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije