Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimizam

Želi li još voditi Hrvatsku, Bilić mora srušiti tradiciju

'13.06.2012., Municipal Stadium Poznan, Poznan - Trening Hrvatske nogometne reprezentacije dan uoci druge utakmice na Euru 2012 protiv Italije. Izbornik Slaven Bilic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
17.06.2012.
u 09:17

Hrvatska i Španjolska igrale su 4 puta, ali sad će odigrati prvu natjecateljsku utakmicu. Jedini put naši su slavili u Valenciji 1994., sa 2:0, pogocima Šukera i Prosinečkog, a ubrzo je stigla i ona za Euro 1996. nad Italijom.

Brojke nam baš i ne idu u prilog uoči utakmice sa Španjolskom. I to ne samo zato što je furija prva reprezentacija svijeta na Fifinoj ljestvici i što je aktualni svjetski i europski prvak. Čak ni činjenica da je nismo pobijedili 18 godina, nije kraj priče. Jer pogledaju li se tri Eura prije ovoga i učinak Hrvatske u skupini, u Engleskoj, Portugalu i Austriji postigli smo po četiri gola, a sada smo taj učinak dostigli već nakon dvije utakmice.

Izjednačen sa Šukerom

No, to zapravo gledamo kao veličinu Bilićeva nastupa u Poljskoj i možemo se samo nadati da će u dvoboju protiv Španjolske prekinuti tradiciju. Jer ako se ponovi Euro od 1996., 2004. i 2008. i naši ostanu na četiri gola u skupini, onda gotovo sigurno idemo kući. Teško je vjerovati da će urušeni Irci ozbiljno zapapriti Talijanima, otkinuti im barem bod. Tu će utakmicu Italija odraditi tako da će tražiti pobjedu od dva razlike. Prandelli i društvo tražit će kombinaciju s kojom će i s naših 1:1 imati prolaz.

U Engleskoj smo nakon dva kola već bili u drugom krugu, a pogotke su zabili Vlaović (Turska), Šuker dva i Boban (Danska). Osam godina poslije strijelci u skupini bili su Pršo i Rapaić (Francuska) te Tudor i Kovač (Engleska), a u Austriji 2008. godine zabijali su Modrić (Austrija), Srna i Olić (Njemačka), te Klasnić (Poljska).

U Poljskoj je Hrvatska već zabila četiri pogotka (Mandžukić tri i Jelavić), netko će reći da smo odradili posao, ali vjeruje se da nismo stali. Mandžo je postao najbolji hrvatski strijelac svih vremena što se tiče Eura u skupinama, sa Šukerom se izjednačio na listi najboljih strijelaca na prvenstvima Europe i ako je vjerovati prognozi vidovitog Joea Šimunića, protiv Španjolske Mandžo će probušiti Casillasa i prestići Šukera, a strijelac bi još trebao biti i Jelavić.

Niz od 14 bez poraza

Naravno, sve je to igra brojki, koje u nogometu ništa ne znače. Tradicije i postoje da se ruše.

U mandatu Slavena Bilića toliko je toga srušeno, Hrvatska je pod njegovim vodstvom ostvarila najveću pobjedu u kvalifikacijama (Andora 7:0), ostvarila je najviši poraz (Engleska 5:1), Bilić je postigao najdužu seriju u utakmicama bez poraza, dva puta je ima seriju od četrnaest uzastopnih utakmica bez poraza.

Očito se nametnuo kao izbornik, koji ruši sve brojke i tradicije, bilo ugodne ili neugodne. Neka tako bude i u jednoj od posljednjih Bilićevih utakmica na klupi Hrvatske. Jer, ne sruši li i ovu tradiciju, plašimo se da će mu Španjolska biti posljednja na klupi kockastih. Da će zatvoriti krug kako ga je i počeo (Italija 2006.) – protiv svjetskih prvaka.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mos_mislit
mos_mislit
10:08 17.06.2012.

Idemo decki ... Nedajte da sutra bude zadnja tekma za Bilica :-) Ako padnete, padnite muski Hrvatska je uz vas i u porazu i u pobjedi !!!!!!!!!!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:33 17.06.2012.

... eh ... imala je zločinačka jna tenkove, topove, avione ... 50 godina ih nismo pobijedili ... bili su treći na listi vojnih snaga ... svi su se na njih kladili a mi ih spizdili ... "krunice" u ruke momci,, hrabrost u vaša vatrena srca . i "U boj ... u boj ... za narod svoj" ... kao mi tih slavnih 1990-tih ... strava ...

OB
-obrisani-
09:24 17.06.2012.

Vratit ce se nama Nane opet jednog dana.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije