Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimističan

Bilić: Za pobjedu nam treba najveća utakmica ove generacije!

Slaven Bilić
Slavko Midzor/PIXSELL
13.06.2012.
u 17:29

– Tradicija je dobra, ali ovo je jedna nova Italija, ovi igrači gotovo nemaju veze s prošlim momčadima – smatra Bilić.

Nakon cjelodnevne sparine i temperature od 25 Celzijevih stupnjeva kiša je kasno popodne oprala Poznanj. Baš kad je počinjao trening naše reprezentacije, zadnje vježbanje uoči dvoboja s Italijom (četvrtak, 18 sati). Hrvatski su nogometaši u Poznanj doputovali nešto prije podneva, nakon ručka i kratkotrajnog odmora trenirali su na gradskom stadionu, na terenu na kojem su u nedjelju upisali prve bodove na Euru svladavši Irsku 3:1. Iako izbornik Slaven Bilić nikad ne otkrije sastav dan uoči utakmice, trebalo bi se dogoditi nekakvo čudo pa da se promijeni postava koja je svladala Irce. Nema razloga, barem ne zasad...

– Protiv Irske je bilo znatno više stvari kojima smo bili zadovoljni nego onih koje su nas učinile nezadovoljnima. Pokušat ćemo ispraviti pogreške, koje bi nas protiv osjetno jače Italije mogle skupo stajati – rekao je Bilić na konferenciji za novinare prije treninga.

Hoćete li možda ojačati vezni red nekim defenzivnim igračem, s obzirom na snagu talijanskog veznog reda?

– Talijani doista imaju specifične "veznjake", raznovrsnije čak i od Španjolaca! Možda čak ta njihova raznovrsnost i zahtijeva našu reakciju, a možda i ne. Bitno je, kao i protiv Irske, da cijela momčad bude agresivna, da stojimo kraj igrača i u plitkoj ih formaciji pokušamo zatvoriti.

Potom je talijanski novinar podsjetio da je tradicija na hrvatskoj strani...

– Lijepo je to čuti, ali tradicija ne igra! Ovo je nova Italija, ne uzdamo se u tradiciju, nego u našu snagu i prezentaciju na terenu.

Možete li usporediti ovu Hrvatsku s onom od prije četiri godine?

– Sad smo zreliji, iskusniji, to je neprocjenjivi dobitak. Iako smo izgubili nekoliko igrača, neki su se novi pojavili, no to je u nogometu uvijek tako, to je deja vu...

Hoće li Hrvatska čuvati remi ili ćete napasti Italiju?

– Eh... Protiv Italije ne možete igrati na remi. Možete protiv Andore... A što znači napasti? Mogu ja igrati šah s Kasparovom i reći da ću ga napasti i što onda? Vidjet ćemo kakva će to utakmica biti, vidjet ćemo u kojem će se smjeru otvoriti – rekao je Bilić i potom naglasio:

– Želimo pobjedu! Protiv Irske nam je, kako sam i najavio, za pobjedu bila potrebna velika utakmica. A za pobjedu protiv Italije, trebat će nam najveća utakmica ove generacije! Bit će teško, ali nakon četiri godine muke i sazrijevanja, gledajući ove mladiće danas za ručkom i na treninzima, imam veliku vjeru u uspjeh!

Tko je za vas bolji igrač – Pirlo ili Modrić?

– Oni su ključni igrači Italije i Hrvatske, sve se vrti oko njih. Obojica su top klase, a Modrić je barem na Pirlovoj razini, iako je za mene osobno Luka bolji igrač.

Kakva je bila razlika u psihološkoj pripremi utakmice s Italijom, u odnosu na pripremu dvoboja s Irskom?

– Najviše u tome što nam je pobjeda protiv Irske i te kako pomogla za pripremu dvoboja s Talijanima! Ta su nam tri boda učvrstila samopouzdanje i vjeru u našu kvalitetu. No, dosta je najava, ajmo na trening, jedva čekam da počne utakmica – rekao je Bilić i odveo igrače na trening. Izbornik je ovom gestom zapravo prenio stanje u svlačionici, svi su naši igrači "našpanani" i željno čekaju utakmicu. Utakmicu nakon koje bi mogli u džepu imati ulaznicu za četvrtfinale...

Engleski je novinar upitao Bilića hoće li opet nositi kapu i je li mu to svojevrsna hamajlija?

– Ma ne... Kapu nosim samo kad kiši, jer ne volim da mi kiša pada po glavi! Nije to ništa specijalno, nikakav simbol. O vremenskoj prognozi ovisi hoću li je nositi ili ne – odgovorio je naš izbornik.

Irskog je novinara zanimalo koja je najveća snaga Hrvatske?

– Naši igrači vole igrati za svoju zemlju. Kod nas je posebno izražen nacionalni naboj, to je nešto što imamo ekstra, uz igračku kvalitetu. K tome, sretan sam što je ova generacija igrača razvila prijateljstvo i izvan travnjaka, njihov je međusobni odnos sjajan, stalno su u kontaktu. Jedan igra u Ukrajini, drugi u Engleskoj, treći u Njemačkoj, no stalno se zovu mobitelima i razgovaraju! To je zajedništvo neprocjenjivo, to je čarolija ove momčadi nakon šest godina zajedništva – kaže Bilić.

Talijanski je novinar upitao Bilića je li za njega Balotelli genij ili luđak?

– Uvijek je tanka crta između luđaka i genijalaca, u svojevrsnom su krugu oni najbliži jedni drugima. A i mi imamo nekoliko takvih igrača – rekao je Bilić nasmijavši novinare.

Komentara 17

CI
cinbenik
17:58 13.06.2012.

Bilicu,u tebe vjerujem jer znam da ces ih znati poslagati i odrediti zadatke od kojih ocekujem maxsimum,pa sta bude.Bitno je da daju sve od sebe i da slusju i odrade dogovoreno.............Sretno nam.................

GY
gyekenyes
18:33 13.06.2012.

Italija je bolja od Horvata, nasih povijesnih slugu i kmetova. Forza Italija!!!! Kotoriba, Kraljevec i Cakovec sutra uz Italiju!!!

GY
gyekenyes
20:12 13.06.2012.

Kotoriba i Cakovec kao Murakeresztur!!! ITALIA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije