Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamjene

Željana Zovko i Ivica Tolić od danas službeno europarlamentarci

Željana Zovko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.11.2016.
u 22:35

Zovko podsjeća da BiH nema karijerne diplomate na mjestima veleposlanika te da je i ona bila imenovana na prijedlog HDZ-a BiH

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas će predsjednik tog doma Martin Schulz i službeno predstaviti dvoje novih hrvatskih zastupnika, Željanu Zovko i Ivicu Tolića, koji stupaju na dužnost kao zamjena za Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera, aktualnog predsjednika i potpredsjednika hrvatske Vlade.

– Osjećam se uzbuđeno jer ovo je velik privilegij. U mom životu to je veliki preokret s obzirom na to da sam dosad bila veleposlanica Bosne i Hercegovine. Ali sudjelovala sam u dvije predizborne kampanje, na europskim izborima 2013. i 2014., i pripremala sam se za ovu dužnost. Nastavljamo ono što smo kao grupa i započeli – kaže Željana Zovko, bivša međunarodna tajnica HDZ-a BiH i donedavno veleposlanica te zemlje u Italiji (a prije toga i u Francuskoj, pri UNESCO-u te u Španjolskoj).

Svjesna da u dijelu javnosti postoji dojam da je neobično da veleposlanica BiH postaje hrvatska zastupnica u EP-u, Željana Zovko podsjeća da BiH nema karijerne diplomate na mjestima veleposlanika te da je i ona bila politički imenovana na prijedlog HDZ-a BiH, čija je članica. Također je članica i HDZ-a u Hrvatskoj, a i hrvatska je državljanka. U EP ulazi umjesto Stiera, ali i zahvaljujući osobnoj odluci Ivana Tepeša (HSP AS) da ne postane zastupnik u EP-u. Tepeš je bio sedmi na listi Domoljubne koalicije, na kojoj je Zovko bila deveta.

Ivica Tolić, umirovljeni komodor, na HDZ-ovoj listi za europske izbore 2014. bio je sedmi na listi kao predstavnik hrvatskih branitelja. U kampanji 2014. najavljivao je kako će se zalagati da “vrednote Domovinskog rata budu prepoznate u Europi”, a od danas ima priliku tu najavu pokušati ostvariti.

>> Tepeš: Nije istina da mi je vrh HDZ-a obećao da ću voditi Maticu iseljenika

Komentara 7

Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:32 23.11.2016.

bosanska posla ...

MI
miki45
08:43 22.11.2016.

opet bosancerosi valjda su oni predplaceni za dobro placena radna mjesta sta su ucinili za hrvatsku nista samo za svoju guzicu fuj

IV
ivanjoksimovic
22:52 21.11.2016.

Jesu li i oni sa Vucicem u stranci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije