Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Zbog dvojbe o Stierovoj lojalnosti HDZ još nije odredio zamjenika Piculi

Davor Ivo Stier
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
30.07.2014.
u 20:51

Tek na jesen znat će se zamjenik šefa izaslanstva EP-a za BiH. Ne dogovore li se u HDZ-u o Stieru, bit će izabrana Dubravka Šuica

Zbog unutarstranačkih tenzija na relaciji između Davora Ive Stiera i vrha stranke, HDZ je do jeseni odgodio vrlo osjetljivu odluku o tome koga će predložiti na mjesto zamjenika šefa izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo. Mjesto šefa tog izaslanstva pripalo je europskim socijalistima, koji su ga prepustili svojoj hrvatskoj stranci SDP-u, a ondje su se brzo dogovorili da na tom mjestu bude Tonino Picula. Mjesto zamjenika šefa tog izaslanstva pripalo je europskim pučanima, koji su ga prepustili svojoj hrvatskoj stranci HDZ-u, no iako se očekivalo da će HDZ na to mjesto postaviti Davora Ivu Stiera, odluka je prolongirana zato što vrh stranke ne gleda blagonaklono na Stierovu suradnju s Piculom oko BiH u prošlom mandatu Europskog parlamenta.

Odlikovani zbog suradnje

Stiera i Piculu zbog te je suradnje predsjednik Josipović odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom.

No, na klauzuri HDZ-a početkom travnja u Šibeniku Stier je bio meta kritika zbog suradnje s Piculom oko BiH u EP-u. Prema izvještajima s tog skupa, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso upitao je "tko bi trebao voditi HDZ-ovu politiku prema BiH, možda Picula"?! Nakon konstituiranja novog saziva EP-a izabrani su članovi svih izaslanstava za odnose s trećim državama, no iako nisu formalno izabrani predsjednici i zamjenici tih izaslanstava, već se znaju prijedlozi političkih grupacija koji utvrđuju tko će na koju dužnost. HDZ je u raspodjeli dobio i mjesto zamjenika šefa izaslanstva EP-a za Ukrajinu i odmah je objavljeno da će na tom mjestu biti Andrej Plenković. Tako je stvorena neobična situacija da HDZ zna koga želi u izaslanstvu za Ukrajinu, a ne zna za BiH. A zapravo, kako nam je neslužbeno potvrđeno iz dvaju različitih izvora, unutar HDZ-a traje zakulisna bitka jer vrh HDZ-a nije siguran da bi Stier s Piculom dobro mogao voditi HDZ-ovu politiku prema BiH, što je poanta na koju je u travnju ciljao i Milijan Brkić.

"Neka sjednu i dogovore"

– Bilo bi dobro da njih dvojica, Stier i Karamarko, sjednu, porazgovaraju i riješe problem. Svi bismo bili najsretniji da se to dogodi – kaže jedan sugovornik iz HDZ-a upoznat s prolongiranjem odluke o zamjeniku šefa izaslanstva EP-a za BiH. U slučaju da prevlada stav da HDZ ne želi da na tom mjestu bude Stier, bit će izabrana Dubravka Šuica. Stier je već ostao bez mjesta u Odboru za vanjsku politiku EP-a, tako da mu je mjesto zamjenika šefa izaslanstva za odnose s BiH jedino vidljivo mjesto u EP-u s kojeg može nastaviti biti angažiran oko politike EU prema BiH.

– Koga će oni imenovati zamjenikom u izaslanstvu za BiH, ne znam. Osobno bih volio raditi s čovjekom s kojim sam dosad surađivao – kaže Tonino Picula.

Komentara 16

CR
croat1899
22:15 30.07.2014.

Samo neka postave Šuicu, više nikad neće dobiti moj glas. Na izborima sam podržao HDZ-ovu koaliciju zbog naše Ruže, ali i zbog g. Stiera kojeg iznimno cijenim i kojeg sam na kraju i zaokružio. Svaka čast i Plenkoviću i Maletićki i Šuici, ali imam dojam da se jedino Stier ne libi reći ono što misli. Samo neka ga izbace, pa će im se sve obiti u glavu. Napokon su se u toj stranci profilirali neki novi, mladi i neokaljani ljudi, a oni se sad opet ponašaju kao nekad. E to nije "nova snaga".

TO
tolitol
22:06 30.07.2014.

Ovo je sva bijeda naše stranačke politike. Nije bitno što je Stier vrhunski političar i stručnjak, bitno je koliko ga Karamarko i klika smatraju "svojim". A tako je i kod Milanovića i ostalih stranačkih poglavica. Zato pitanje Markićki: kad će već prikupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava?

US
U sridu
21:16 30.07.2014.

Bitno je jeli covjek vijeran Hrvatskoj,boli me za hdz,kada su drzavni interesi u pitanju strancenje treba zabraniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije