Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ: EU U VIŠE BRZINA VEĆ POSTOJI

Paradoksalne scene u Europskoj uniji: Za Poljaka kao šefa Vijeća glasale sve države, osim - Poljske!

donald tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.03.2017.
u 15:43

Premijerka Beata Szydło i, iz pozadine u Varšavi, njezin politički šef Jarosław Kaczyński optuživali su Tuska da je s pozicije u EU podržavao blokadu poljskog parlamenta i time sudjelovao u “pokušaju rušenja vlade neparlamentarnim metodama”

Na trenutke je izgledalo paradoksalno: Europska unija želi poslati poruku o svom jedinstvu i stabilnosti tako što bira predsjednika Europskog vijeća uz rezultat u kojem 27 država glasa za, a jedna, domovina tog čovjeka, protiv. Na trenutke je izgledalo komično: na pitanje kako će komunicirati s poljskom vladom koja je jasno stavila do znanja da ne misli surađivati s čovjekom protiv kojeg je glasala, reizabrani predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk odgovorio je - “na poljskom”.

– Nadam se da je to jezik koji će poljska vlada razumjeti – nadovezao se na tu šalu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, stojeći zajedno s Tuskom pred novinarima u Bruxellesu. 

Iako su se svi trudili očuvati jedinstvo i spriječiti daljnju političku izolaciju Poljske u Europskom vijeću, i ishod glasanja 27:1, kao i ovo neformalno zbijanje šala na račun poljske vlade, dočarali su u kak se izoloranoj poziciji u EU našla konzervativna poljska vlada, koja od dolaska na vlasti krajem 2015. ponalo iritira ostatak EU kršenjem vladavine prava i poigravanjem sa stabilnošću poljske demokracije.

Premijerka Beata Szydło i, iz pozadine u Varšavi, njezin politički šef Jarosław Kaczyński optuživali su Tuska (koji je bio premijer Poljske prije B. Szydło) da je s pozicije u EU podržavao blokadu poljskog parlamenta i time sudjelovao u “pokušaju rušenja vlade neparlamentarnim metodama”. Međutim, nitko od ostalih 27 članova Europskog vijeća, pa čak ni mađarski premijer Viktor Orban koji inače u svemu podržava Kaczyńskog i njegovu Poljsku, nije povjerovao tim argumentima. Svi su ih doživjelai kao unutarnjepolitičke optužbe koje se pokušavaju prenijeti na razinu EU, što nisu željeli dopustiti. 

– To je jedna neobična situacija koju rijetko viđate na razini Europskog vijeća. Jedno poljsko-poljsko pitranje se prelilo na europsku razinu. Takve situacije nisu dobre. Nije baš najsimpatičnije, ali prebrodit ćemo to, što se može - komentirao je premijer RH Andrej Plenković. 

Nakon što je preglasana u odluci o Tuskovu izboru za koju je bila potrebna većina, a ne nužno konsenzus svih 28 država, poljska premijerka je pokušala uložiti veto na usvajanje zaključaka čitavog summita o drugim temama: migracijama, gospodarskom rastu, zapadnom Balkanu, sigurnosti i obrani… No, ni u tome nije uspjela, što je bio drugi poraz za Poljsku u jednoj noći: tekst zaključaka jednostavno je objavljen u drukčijoj formi, ne kao zaključci EV-a, nego kao izjava predsjedavajućeg EV-a, što je praktički isto. 

– Zašto ne poštujemo jedni druge? Zašto ne slušamo jedni druge? To je danas najveći problem u EU. Danas je Poljska, ali uskoro se i vi možete naći u takvoj situaciji – poručila je premijerka Szydło drugim državama članicama koje su preglasale njezinu zemlju. Komentirajući summit iz Varšave, njezin ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski izjavio je kako “sada znamo da Uniju kontrolira Berlin”. Njemačka kancelarka Angela Merkel snažno je podržavala Tuska, ali ne samo ona, nego zaista svi, sve do hrvatskog premijera koji je Tuska opisao kao osvjedočenog prijatelja Hrvatske i prisjetio se Tuskova nedavnog govora u Hrvatskom saboru, gdje je citirao stihove “Još Hrvatska ni propala”. A nije ni njegova karijera, poljskom glasu usprkos. 

>> Plenković: Poslali smo poruku ohrabrenja jugoistoku Europe

Komentara 7

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
19:30 10.03.2017.

sto je tu paradoks? poljaci se brane od preuzimanja vlasti od strane eu. vise se ne puca sada se ratuje rijecima.

TP
tugomir.pokas
12:54 11.03.2017.

Bravo Poljaci.Oni prepoznaju svoje briselske slugane i bore se protiv njih za razliku od nas Hrvata .

VL
vladimir964
16:17 10.03.2017.

Bez zajedničkoga financijskog, poreznog, pravnog, zravstvenog, mirovinskog i poticajnog sustava Europa je, pa će i nadalje biti nefunkcionirajuća I životno nesposobna tagikomedija, karikatura same sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije