Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrio je sve

VIDEO: Kamera Van Rompuya uhvatila pri nezgodnom došaptavanju

Van Rompuy i Nicos Anastasiades
Foto: Printscreen
30.08.2014.
u 18:44

Helle Thorning-Schmidt je osoba koja je vrlo kvalificirana raditi taj posao, ali čut ćemo i ostale što misle. Idemo za time da postignemo konsenzus - rekao je hrvatski premijer.

Televizijska kamera slučajno je na početku izvanrednog summita EU u Bruxellesu uhvatila trenutak u kojemu ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy otkrivaju informaciju koja je tek trebala biti pretočena u odluku - ime novog predsjednika Europskog vijeća. 

- Imamo li vijesti? Koliko shvaćam, Donald je ok - pita ciparski predsjednik.

- Da, ali drži [tu informaciju] za sebe - odgovara mu Herman Van Rompuy. Donald koji se spominje je poljski premijer Donald Tusk, oko kojega je očito na početku summita postojao konzenzus i koji će postati novi predsjednik Europskog vijeća, tijela u kojem sjede premijeri ili predsjednici svih 28 država članica EU. Dva sata nakon tog dijaloga, objavljeno je da Donald Tusk zaista i formalno izabran za novog predsjednika EV-a. 

TRENUTAK DOŠAPTAVANJA JE U VIDEU NA 16:30

Tusk je kandidat Europske pučke stranke, a protukandidatkinja za tu dužnost bila je danska premijerka Helle Thorning-Schmidt koja je očito i prije početka summita izgubila bitku. No, nju je do posljednjeg trena podržavala Hrvatska jer je premijer Zoran Milanović na ulasku na summit naglasio da je na njezinoj strani. 

- Helle Thorning-Schmidt je osoba koja je vrlo kvalificirana raditi taj posao, ali čut ćemo i ostale što misle. Idemo za time da postignemo konsenzus - rekao je hrvatski premijer. 

Na današnjem summitu izabrana je nova visoka predstavnica EU za vanjsku politiku - to je dosadašnja talijanska ministrica Federica Mogherini.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Androkoma
Androkoma
19:20 30.08.2014.

Lopovluk kao i u nasem saboru, samo na vecem nivou! Danska premijerka zna radit svoj posao isto kao i Milanovic, od kad su premijeri u svojim drzava nikad u njima gore nije bilo. kak u Hrvatskoj tako u Danskoj!

Avatar noesiss
noesiss
20:21 30.08.2014.

Iz biografije Donalda Tuska, tal. wikipedija - ''Tijekom UEFA Euro 2008, zaprijetio da će ubiti Engleskog suca Howarda Webba zbog toga što je priznao kaznu protiv njegove nacionalne ekipe.'' .. Sta reci. Veoma smiren i stalozen tip. Pravi diplomata.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
23:45 31.08.2014.

Kao sto sam ja rekla mi mozemo postaviti Paju Patka kao marionetu predsjednika, sto smo upravo i napravili i postavili Donald Tusk-a kojeg Poljaci zovu Donald Duck.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije