Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Valjalo opomenut jer nije prijavio tko mu je platio noćenje u Hyattu u Bakuu

Oleg Valjalo
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
03.04.2014.
u 08:30

Valjalo nam je jučer objasnio da nije kažnjen nikakvom kaznom, već je samo upozoren da je prekršio kodeks, što je u siječnju ove godine ispravio

SDP-ov europski zastupnik Oleg Valjalo upozoren je zbog kršenja kodeksa ponašanja zastupnika u Europarlamentu nakon što nije prijavio da mu je jedna nevladina organizacija platila četiri noćenja u luksuznom hotelu Hyatt u glavnom gradu Azerbajdžana. Kako je otkrio tjednik European Voice, Valjalo je u listopadu s još nekoliko europarlamentaraca iz drugih zemalja putovao u Azerbajdžan kako bi ondje promatrao predsjedničke izbore, no nakon povratka nije prijavio tko mu je financirao putovanje iako kodeks EP-a propisuje da se to mora prijaviti do kraja mjeseca koji slijedi mjesec u kojem je završilo putovanje.

Valjalo nam je jučer objasnio da nije kažnjen nikakvom kaznom, već je samo upozoren da je prekršio kodeks, što je u siječnju ove godine ispravio. Jučer je dobio i pismo upozorenja od predsjednika EP-a Martina Schulza.

- Radilo se o tome da nisam bio upoznat s tom odlukom o prijavljivanju putovanja na račun trećih osoba. Nakon što sam upozoren, ispoštovao sam kodeks, samo sa zakašnjenjem. Objavio sam deklaraciju o troškovima putovanja u Baku - kaže Valjalo. - Ni dnevnice nisam dobio od EP-a za taj put - nevino zaključuje SDP-ov europarlamentarac.

Prema toj deklaraciji, zrakoplovnu kartu platio je iz svoga džepa, a četiri noćenja u Hyattu platila mu je organizacija pod nazivom Europska akademija za promatranje izbora, registrirana u Belgiji i s, kako piše European Voice, nejasnim izvorima financiranja.

Valjalo nije bio dio službene delegacije koju je Europski parlament poslao da promatra izbore u Azerbajdžanu, nego je ondje otišao na svoju ruku. Kaže da je želio promatrati te izbore kao član Euronesta, neformalnog međuparlamentarnog tijela koje okuplja europske zastupnike i zastupnike iz zemalja tzv. Istočnog partnerstva, bivših sovjetskih republika koje su se osamostalile nakon raspada SSSR-a.

No, politička grupacija Europskih socijalista i demokrata, kojoj Valjalo i SDP pripadaju u EP-u, nije tako blagonaklono gledala na grupu europskih zastupnika koji su, poput Valjala, samoinicijativno promatrali izbore u Azerbajdžanu.

- Osuđujem činjenicu da su neki zastupnici Europskog parlamenta imali potrebu ići u paralelne osobne misije (promatranja predsjedničkih izbora u Azerbajdžanu, op.a.) bez institucionalnog mandata - poručio je Hannes Swoboda, predsjednik kluba zastupnika europskih socijalista i demokrata (S&D), u priopćenju objavljenom sredinom listopada prošle godine. - U lipnju je EP usvojio kritičnu rezoluciju o stanju ljudskih prava u Azerbajdžanu. Grupa S&D smatra da ta rezolucija predstavlja službenu poziciju ove institucije - dodao je Swoboda. 

>> Europarlamentarac Oleg Valjalo odušeljen Varaždino.m

Komentara 5

VK
vk52
08:55 03.04.2014.

E moj komunista nije EU Hrvatska tamo ne mozes muljati ko doma.Da ja imam sta reci ja bi sve ministre slao jednu godinu na staziranje u Euro parlament za 1600 kuna,da se uce reda i postenja.

IV
IvanaKnin
18:38 03.04.2014.

Glavno da se on lažno predstavlja na svojim stranicama kao službeni promatrač izbora , e moji komunisti tko zna što će se još putem otkriti, ali nema više u Eu ne prolazi ko u Hrvatskoj, tamo nema Radmana i drugova da prepravljaju i manipuliraju.

IV
IvanaKnin
18:44 03.04.2014.

Ovo sigurno neće biti vijest na svim naslovnicama kao navodni sukob pučana i Hdz-a oko liste za EU parlament, ali i za ovo je sigurno opet kriv onaj zločesti Karamarko ,nikako se drugovi ne mogu dogovoriti ili je glup kako često kažu ili je toliko pametan i sposoban kad svugdje ima prste i za sve neuspjehe je kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije