Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazi 500 eura

Ukidanjem novčanica ide se na ruku bankarskom sektoru

500 eura
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.05.2016.
u 07:00

Bankari poručuju da odluku klijenata o načinu čuvanja ušteđevine ne određuje veličina apoena, nego visina kamatne stope na štednju

Odluka ECB-a o povlačenju iz prometa novčanice od 500 eura izazvala je brojne interpretacije; od ukidanja “kriminalcima najdraže novčanice” preko još jednog koraka prema ukidanju gotovine i većoj kontroli građana do, konačno – teze da banke na taj način otežavaju podizanje većih količina gotovine i u kriznim situacijama smanjuju rizik da se izlože problemima s likvidnošću. Što je točno?

Činjenica je da je bankarski interes na strani bezgotovinskog poslovanja; osim što je jeftinije jer ne iziskuje troškove osiguranja pri transportu, bezgotovinskim transakcijama zarađuju na naknadama.

– Naravno, veliki se apoeni koriste za prijenos velike količine gotovog novca pa je možda intencija i otežavanje mogućnosti prijenosa većih količina gotovine, čime se potiče bezgotovinski transfer – potvrđuju u PBZ-u te poručuju da se na ovaj način uistinu priprema najavljeno bezgotovinsko poslovanje u budućnosti. Što se tiče klijenata, u RBA napominju da je za njihov način čuvanja ušteđevine puno značajnije kretanje kamatnih stopa na depozite prema nuli.

– Smatramo da veličina apoena novčanica ne određuje odluke o načinu čuvanja ušteđevine – ističu u RBA gdje ne očekuju promjene u prometu gotovine. Priznaju da bi rad bankara bio jednostavniji bez gotovine jer je manipulacija “kešom” radno intenzivan i skup proces. U Erste banci novčanica od 500 eura ima 3,5% udjela u ukupnim novčanicama. Zbog njezine zamjene fizički broj novčanica eura ostalih apoena u optjecaju povećat će se od tri do pet puta. No, iako tehnološki progres ide prema istiskivanju gotovine, on neće biti brz. Željko Samardžija, direktor direkcije gotovinskih poslova u Erste banci, kaže da gotovinsko plaćanje još dominira. Kad su posrijedi kune, HNB nema namjeru povlačiti nijedan apoen novčanica.

>> Iz uporabe se povlače novčanice od 500 eura

Komentara 4

Avatar H/S/P
H/S/P
07:20 06.05.2016.

Još jedan korak prema ukidanju novca i uvodenju čipa.

AA
aabbcc
10:58 06.05.2016.

za 10 godina nece biti u upotrebi nikakvih ni metalnih ni papirnih novcanica.

AA
aabbcc
11:00 06.05.2016.

Neki ducani vec sada ne primaju nikakve novcanice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije