Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ePoziv

U aute uvode sustav koji će dvostruko ubrzati dolazak na mjesto nesreće

prometna nesreća
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.04.2015.
u 23:00

Vrijeme potrebno za reakciju službi za pomoć skratit će se od 50 do čak 60 posto. Implementacija se planira do kraja 2017. ili početka 2018. godine

Europska komisija na dnevni je red današnje sjednice stavila uvođenje sustava eCall (ePoziv) u sve automobile kako bi se poboljšala i ubrzala intervencija policije, hitne pomoći i vatrogasaca u slučajevima prometnih nesreća.

Sustav funkcionira tako da uređaj ugrađen u vozilo uz pomoć eCall usluge (“SOS mobitel”) automatski u trenutku kad se nesreća dogodi šalje podatke o mjestu nesreće i broju putnika u vozilu te upute o ruti dolaska na mjesto nesreće. Podaci se šalju izravno u jedinstveni sustav 112 i operater odmah na zaslonu vidi gdje se nesreća dogodila. U tom je trenutku moguća i izravna glasovna komunikacija između putnika u vozilu i operatera. Iz centra 112 odmah se šalju podaci o nesreći policiji, vatrogascima i hitnoj pomoći, kao i službi za obavještavanje o stanju na cestama. Nadležne službe dobivaju i prijedlog najbrže rute do mjesta nesreće.

Tako će se vrijeme potrebno za reakciju službi za pomoć skratiti od 50 do čak 60 posto. Implementacija se planira do kraja 2017. ili početka 2018. godine.

>>Europarlament podržao uvođenje sustava eCall u aute do listopada 2015.

>>Svaki automobil u EU morat će imati "eCall" koji zove 112

Komentara 1

MX
Mister X
01:43 28.04.2015.

Kako su pametni da ne vjeruješ do sada je sve išlo preko Barice iz zagorja i to onako polako oni su nju zvali iz hitne pa se raspitaju ima li što novoga ili kakovih novih nesreća .. Te su si sami potom crtali karte i raspitivali se kod poznatih ili iz sela gdje se to mjesto nalazi.. Dobro je da se netko ovako nešto jako dosjetio od kuda mu samo tako napredne misli nije za vjerovati ...eCall ePoziv će biti u automobilu hitne ne kao do sada na autobusnom kolodvoru ili kod radnika koji rade na prugi . !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije