Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvorci eura:

'Eurozoni treba reforma jer euro neće preživjeti novu krizu'

euro
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell
1/3
21.09.2016.
u 17:15

Eurozonu muči problem slabe mobilnosti radne snage i rigidnost plaća što otežava funkcioniranje monetarne unije, kaže profesor Cota

Euro vjerojatno neće preživjeti sljedeću veliku krizu i zato hitno treba mijenjati monetarnu uniju da bi se izbjegao neizbježan kolaps. Upozorenje je to iz novog izvješća Jacquesa Delorsa, jednog od arhitekata jedinstvene europske valute, pod nazivom “Popraviti i pripremiti – rast i euro nakon Brexita”. Autori izvješća, grupa akademika, stručnjaka i nekadašnjih policy makera diljem Europe, svjesni su prepreka jačanju integracijskih trendova u poljuljanoj Uniji nakon Brexita i sve glasnijem usponu euroskepticizma, no ističu da si politika ne može priuštiti otezanje. “Reforma eura možda nije popularna. Ali je esencijalna i goruća: u nekom trenutku u budućnosti Europu će zadesiti nova ekonomska kriza. Ne znamo hoće li se to dogoditi unutar šest tjedana, šest mjeseci ili šest godina. Ali, u postojećem izdanju nije vjerojatno da euro preživi”, prenosi Bloomberg iz izvješća.

Autori predlažu reformu u tri koraka. U prvom predlažu brze “zakrpe” poput jačanja Europskog stabilizacijskog mehanizma, bankovne unije i koordiniranja ekonomskih politika. Potom bi na relaciji sjever – jug uslijedio quid pro quo mehanizam poticanja reformi investicijama da bi se problematični jug motivirao na reforme. Treći korak, kontroverzan, ali važan, podrazumijeva da se eurozona transformira u federalnu strukturu s podjelom rizika i suvereniteta. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti ističe da je problem suštini jednostavan.

– Budućnosti eurozone i eura nema bez političke unije, a predložene bi mjere učvrstile poziciju eura, no u konačnici su samo surogati – kaže Brkić.

S ekonomske strane, među ostalim, eurozonu muči problem slabe mobilnosti radne snage i rigidnost plaća što otežava funkcioniranje monetarne unije, kaže profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Boris Cota.

– Uz ta ograničenja eurozona može opstati jedino da zaživi kao transferna unija u kojoj bi se značajan dio nacionalnih budžeta prenio na središnji europski proračun – ističe Cota.

>> Orešković: Začudio bih se kada bi EU forsirala uvođenje eura, to je spin

Komentara 4

KI
killthesnake
19:48 21.09.2016.

Bla bla bla !

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:16 22.09.2016.

ja predlažem jedan korak a to je croexit ...

Avatar Proleter
Proleter
08:15 25.09.2016.

Svako malo spominje se kolaps eura, ali nitko ne govori što to točno znači za obične ljude. Što bi se u tom slučaju dogodilo s kreditima u eurima? Što bi bilo sa štednjom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije