Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema inteligentne alternative EU

Tusk novi šef Europskog vijeća, a Mogherini nova šefica diplomacije EU

Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
30.08.2014.
u 21:54

- U Poljskoj smo u mom mandatu zabilježili kumulativni rast BDP-a za 20 posto, a uspjeli smo istovremeno ostvariti i proračunsku disciplinu - rekao je Tusk.

Poljski premijer Donald Tusk izabran je za novog predsjednika Europskog vijeća, najvišeg tijela u kojem sjede premijeri ili predsjednici svih 28 država EU, a talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini izabrana je za novu visoku predstavnicu EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

- Dolazim iz zemlje koja duboko vjeruje u važnost ujedinjene Europe. Oko 80 posto Poljaka vjeruje u EU i ne traži alternativu EU-u. Uvjeren sam da nema inteligentne alternative Europskoj uniji - rekao je Tusk nakon što je izabran konsenzusom na izvanrednoj sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu.

Poljski premijer koji novu dužnost preuzima 1. prosinca naglasio je da njegovo osobno iskustvo pokazuje da je moguće istovremeno imati i ekonomski rast i fiskalnu disciplinu.

- U Poljskoj smo u mom mandatu zabilježili kumulativni rast BDP-a za 20 posto, a uspjeli smo istovremeno ostvariti i proračunsku disciplinu - rekao je Tusk.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na ulasku na summit izjavio je da podržava Tuskovu protukandidatkinju, dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt, ali da je otvoren da čuje i ostale. Na kraju je i Milanović podržao Tuska.

Donald Tusk je, inače, kao premijer zemlje koja je u to vrijeme predsjedala EU-om u rujnu 2011. donio premijerki Jadranki Kosor u Zagreb prvi primjerak ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Tusk je rođen 1957. u Gdanjsku, bio je član pokreta Solidarnost, u politici je od 1997., a premijer je od 2007. godine. Nova europska šefica diplomacije Federica Mogherini rođena je 1973., u politici je od 2008., a u talijanskoj vladi od veljače ove godine.

- Znam kakvi izazovi stoje preda mnom. Cijelo naše susjedstvo pati od konflikata i rata. Imamo krizu na europskom tlu u Ukrajini, krizu u Iraku i Siriji, krizu u Libiji… - rekla je nakon izbora F. Mogherini.

>>VIDEO: Kamera Van Rompuya uhvatila pri nezgodnom došaptavanju

Komentara 9

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:26 31.08.2014.

Milanovic, opet na dvije stolice sa jednim prdalom. sad protiv Tuska, sad ga podrzava. Pravi karakter covjeka.

XA
xaron
22:56 01.09.2014.

Sjase Kurta da uzjase Murta, pa Kurta pa Murta... Isto kao i u nas Kurta - Murta politika. Ništa ta EU nije drugačija od nas, samo kupuju vrijeme do sljedećih izbora. Taj Van Rompay se nije potrudio ni da see izvini stanovnicima EU za žalosno stanje EU koje je ostavio. Tipično za birokratsku viziju demokracije.

DU
Deleted user
07:42 31.08.2014.

Kakva je i kolika konkretna korist za Hrvatsku od toga? Hoćemo li sad mladi moći dobiti posao a u umirovljenici prestati prekapati po kontejnerima? Zna li možda tzv. premijer što o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije