Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit NAFTA Tri amigosa – Trudeau,

Tri amigosa – Trudeau, Obama i Nieto udružili snage protiv Trumpa

Enrique Pena Nieto, Justin Trudeau i Barack Obama w
Foto: Reuters
1/2
29.06.2016.
u 22:00

Kanada, SAD i Meksiko potpisnici su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA)

Summit tri amigosa, kako ga zovu, a koji okuplja čelnike SAD-a, Kanade i Meksika počeo je jučer u kanadskoj Ottawi. Kanadski premijer Justin Trudeau, američki predsjednik Barack Obama i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto istaknuli su važnost trgovine u trenutku rastućih dvojbi u svijetu o koristima globalizacije.

Te tri zemlje potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za koji republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump tvrdi da je štetan za američke radnike i da će, ako dođe na vlast, pregovarati o njegovoj izmjeni ili iz njega izaći.

– Vidimo diljem svijeta mnoge primjere protekcionizma, zabrinutosti i izlazaka iz sporazuma o slobodnoj trgovini – kazao je uoči sastanka kanadski premijer Justin Trudeau.

– Put prema procvatu bolja su partnerstva – smatra Trudeau.

Dužnosnik američkog Nacionalnog savjeta za sigurnost Mark Feierstein očekuje da će čelnici puno vremena posvetiti trgovini i sve glasnijim kritikama na račun NAFTA-e. Earl Wayne, bivši Obamin veleposlanik u Meksiku, kaže da će čelnici morati ponuditi bolje objašnjenje za činjenicu da gotovo 14 milijuna američkih radnih mjesta ovisi o trgovini s Kanadom i Meksikom.

Očekuje se da će čelnici zemalja NAFTA-e objaviti “sveobuhvatno sjevernoameričko partnerstvo o klimi, čistoj energiji i okolišu”, kako bi se do 2025. diljem Sjeverne Amerike 50 posto električne struje proizvodilo iz čiste energije. Tri amigosa razgovarala su i o Brexitu.

Komentara 3

DA
Darko22
23:18 29.06.2016.

Tri globalista*

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:58 30.06.2016.

Samo naprijed Trump. Pobijedi ove bijednike.

Avatar nekakav
nekakav
17:19 04.07.2016.

haha, čista energija! nuklearna energije je u biti čista. znači, zbrojite nuklearke i hidrocentrale i imate u startu dosegnute želje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije